Facebook

A nyiroködémának számos oka lehet: veleszületett rendellenesség vagy szerzett károsodás. Jellemző tünetei vannak: a bőr megvastagszik, az ujjak és a végtagok megvastagodnak, kézfej illetve a lábfej cipószerűre dagad, a bőr feszül, ami fájdalomhoz vezethet.

A nyiroködéma kezelése komplex terápia, melynek célja az ödéma fellazítása és kiürítése, valamint az ödémamentes állapot fenntartása gyógyászati eszközök segítségével. A kezelés részei: a kézi és gépi nyirokdrenázs, a kompressziós terápia, a bőrápolási – életmódi tanácsadás és az önkezelés betanítása.

A nyiroködémában kezeletlenül súlyos szövődmények alakulhatnak ki, mozgáskorlátozottsághoz és járásképtelenséghez vezethet.

A gépi nyirokdrenázs a kompressziós terápia része, csak kiegészítő kezelésként alkalmazható.

Kézi nyirokdrenázs során a szövetközti folyadék nyirokereken keresztüli el- és továbbvezetését végzem. Ez a drenázs egy meghatározott fogástechnikára alapulva a betegség által meghatározott irányban és sorrendben egymás után következő ritmikus köröző és pumpáló fogások sorozatából áll. Célja, hogy a szövetközti folyadékot a nyirokerekbe, majd továbbvezetve a test középpontja felé a véráramba visszajuttassuk.

A kezeléssel elérhetővé válik, hogy a daganatos műtét, sugárterápia miatt károsodott nyirokérrendszert megkerülve a szövetek között felhalmozódott folyadék a működőképes nyirokerekbe jusson. Ehhez azonban megfelelő anatómiai, élettani és klinikai tudással rendelkező szakember szükséges.

A drenázs hatása:

– a duzzanat okozta feszülés, fájdalom csökken illetve megszűnik
– csökken a szervezetet terhelő salakanyagok mennyisége
– megnő a méreganyagok kiszűrése és kiürülése
– javul a sejtek anyagcseréje, tápanyag és oxigén ellátása
– javul a szervezet általános állapota
– aktiválja az immunrendszert és a sejt- és anyagcsere folyamatokat
– felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat, a sebek könnyebben gyógyulnak
– erősödik az immunrendszer

Összességében jobb életminőséget eredményez.

Kompressziós kötés alkalmazásának célja, hogy az ödémás testfelületre felhelyezve olyan állandó nyomást fejtsen ki, amely a vérkeringés akadályozása nélkül növeli a kötőszöveti nyomást, fokozza a vénákba és a nyirokerekbe történő folyadék-, és anyagvisszaszívást, azaz a szövetekben jelentős ödéma csökkenést eredményez.

A kompressziós fáslizás során több rétegben kell a rugalmas pólyákat felhelyezni. A tévhitekkel ellentétben a jól felhelyezett bandázs nem rontja a vérkeringést és a bőr lélegzik alatta.

A helytelen fáslizás helyrehozhatatlan károkat okozhat, keringési elégtelenséget, súlyos sebeket és fertőzéseket. Ezért fontosnak tartom, hogy a beteg illetve a hozzátartozója megtanulja a helyes fáslizást.

A kiegészítő eszközök szerepe a bőrvédelem és a nyomás kiegyenlítése. A különböző formájú kompresszek a nehezen mobilizálható ödémás területekről segítik a nyirokfolyadék kiürülését.

Gépi nyirokmasszázs:

A gép által előidézett nyomáshullám segíti a nyirokfolyadék kiürülését a szövetekből. A mechanikus kompresszió csak akkor alkalmazható, ha a kezelő meggyőződik arról, hogy a periféria felől a nyirokáramlás a központ felé akadálytalanul megtörténhet, azaz a nyirokelfolyásnak már nincs akadálya.

A gépi kompresszió a mandzsetta rekeszein keresztül nyomást gyakorol a szövetekre, de a szállítás irányát nem tudja teljesen befolyásolni. Abban az esetben, ha az elvezetés még nem lehetséges a centrum felé, mert még nem nyitottak a nyirokutak, akkor a folyadék a nem kívánt helyekre áramolhat, fokozódhat az ödéma, romolhat a beteg állapota. Ezért a mechanikus gépi kezelést minden esetben a kézi nyirok drenázsnak és a kompressziós fáslizásnak kell megelőznie és kiegészítenie.

A készülékben az elektromos kompresszor levegőt nyom a géphez kapcsolt speciális mandzsettába. Az alsó végtagi nyiroködéma kezelésében csak több, 6-12 rekeszes mandzsettát lehet használni. A mandzsetta az ujjaktól a törzs felé hullámszerűen töltődik fel levegővel. A kezelés elve azon alapszik, hogy a sorba kapcsolt pneumatikus rekeszek a nyirokerek pulzációját utánzó ritmussal kompressziós hatást fejtenek ki a végtag kötőszövetére. A kompressziós gépi kezelés alkalmazása során a vérnyomás érték kontrollálása feltétlenül szükséges, mert befolyásolhatja a vérnyomást.

Gyógytorna kezeléssel a megbetegedett vagy sérült testrészek fájdalommentességét és mozgáskészségét állítom helyre különböző mozgásszervi és keringési betegségek esetén. Az állapotfelmérést követően egyénre szabott tornát tartok, különböző eszközök segítségével. A gyógytorna és nyiroködéma kezelések alkalmával gyakran használom a kinesiotapet kiegészítő technikaként.

Személyre szabott kezelések

Rendelőnkben elérhetők speciális fizioterápiás módszerek és eszközök, sokrétű szakmai tapasztalat, kiváló gyógyászati berendezések és eszközök – itt Ön garantáltan a legmegfelelőbb kezelést kapja.

  • Nyirok, visszér, zsír ödématerápia
  • Kompressziós kezelések
  • Gyógytorna keringési és mozgásszervi panaszokra: egyéni és kiscsoportos formában
  • Életmód tanácsadás, súlykontroll
  • Rehabilitáció műtétek után
  • Gyógyászati és gimnasztikai eszközök alkalmazása
 
Gyakran ismételt kérdések
további kérdések
Örökölhető-e a visszeresség?

Örökölhető-e a visszeresség?

Mint minden kórképnek, a visszérbetegség kialakulásának is számos rizikótényezője van. Az örökletes hajlam a vénás betegségek megjelenésében is komoly szerepet játszik, a kórkép családi halmozódásának előfordulása esetén, az utódokban nagyobb eséllyel alakul ki visszeresség. Amennyiben visszérbetegség az egyik szülőnél jelentkezik, a gyermeknek, ötven százaléka esélye van arra, hogy esetében is jelentkeznek visszeres problémák.

Ha mindkét szülő visszérbetegségben szenved, az utódoknál "már" hatvan százalék az esély arra, hogy életük során visszérbetegség alakul ki. Hangsúlyozni kell azonban, hogy számos életmódbeli tényező is befolyásolja a kórkép megjelenését, így azok, akiknél családi "örökség" a visszeresség, tudatos életvezetéssel segíthetnek a visszeresség kialakulásának megelőzésében, illetve a kórkép megjelenésének késleltetésében.

Visszérpanaszok esetén forduljon bizalommal visszérgyógyászati magánrendelésünkön Dr. Szabó Attila érsebész, visszérspecialistához!

Miben segíthet a családterápia?
Manapság sok impulzus és stressz ér minket nap, mint nap. A különböző terápiák és tanácsadások nagy segítséget jelenthetnek, és mára egyre inkább elterjedtek. A családterápia azt emeli ki, hogy a családtagok hatnak egymásra, és lehetséges, hogy egy-egy egészségügyi problémának a hátterében valójában a rossz családon belüli kommunikáció áll. Tudjon meg többet: http://vpmed.hu/szolgaltatasok/psziche-terapia/
Mit kerüljünk visszeresség esetén?
Mindenképpen kerülje a meleg vizes fürdőt, a szaunázást és a napozást, mivel a hő miatt felerősödhetnek a panaszai!
Melyek a visszérbetegség stádiumai?
Az első stádium esetén enyhe panaszok kísérik a kórképet, duplex vizsgálat szerint ép a billentyűzet, terhelésre a láb és a lábszár duzzanata, viszketés, égő érzés tapasztalható. A második stádium esetén mérsékelt panaszok jelentkeznek, látható a visszeresség, duplex ultrahang vizsgálat szerint elégtelen vénabillentyű diagnosztizálható. A harmadik stádiumban lezajlott, ismételt visszérgyulladások fordulnak elő, barnásan elszíneződött bőr szemrevételezhető a lábszáron. A negyedik stádiumban súlyos vénás keringési elégtelenség, lábszárfekély, maradandó szöveti károsodás állapota alakul ki.
Kiknél jelentkezik leggyakrabban a visszér?
A visszér leggyakrabban 40 év feletti nőknél jelentkezik, azonban korábban is kialakulhat! A kialakulás okai között szerepelhet az álló- vagy ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a súlyfelesleg, a többszöri szülés, a magas sarkú cipő viselése és a nehéz terhek cipelése. Ha jellemzőek Önre ezek, és gyakran fáj, esetleg éjszaka görcsöl a lába, vagy erek jelennek meg a lábszáron, érdemes szakemberrel konzultálni.
Mi történik, ha nem kerül sor a beavatkozásra?
A visszérműtét elmaradása esetén várható a panaszok fokozódása, krónikus vénás elégtelenség, lábszárfekély kialakulása, az ilyen szövődményes esetek műtétje jelentősen nagyobb kockázattal jár. A mechano-kémiai ablációs műtétnek abszolút indikációja nincs, csak a kockázat-haszon arány mérlegelése után végezzük el a műtétet. A kozmetikai eredmény néhány héttel a beavatkozás elvégzése után már jól látható.
Mennyi ideig kell kórházban maradni a visszérműtétet követően?
A visszérkezelés ambuláns sebészeti beavatkozásként történik: panaszmentesség esetén a műtét után rövid idővel kísérővel távozhat.
Hány alkalomra lesz szükségem?
Ez több tényezőtől is függhet, köztük a visszérbetegség előrehaladottságától is. Dr. Szabó Attila az alapos vizsgálatok után erre a kérdésére is választ ad. Jelentkezzen be most!