Beavatkozás előtti szorongás

Beavatkozás előtti szorongás

A szorongás ördögi kör lehet, egyre súlyosbodó tünetekkel, amiből nehéz aztán kiszakadni. Ezért nagyon fontos, hogy megelőzzük vagy már a tünetek jelentkezése elején megakadályozzuk a további panaszok kialakulását.

Nem ritka állapot, hogy műtét vagy egyéb orvosi beavatkozás előtt szorongunk.

A szorongás élettani reakció, érthető, hogy tartunk egy orvosi beavatkozástól és hogy aggódunk, ha nem tudjuk, mi vár ránk.

Félhetünk az esetleges fájdalomtól, a kiszolgáltatottságtól, az ismeretlentől, vagy nem tudjuk, mi hogyan fogunk reagálni majd egy helyzetre.

Mit tehetünk a szorongás ellen?

1. Informálódjunk

Fontos, hogy bátran tegyük fel kérdéseinket. Az információk segítenek a legjobban a szorongás leküzdésében. Ezt személyesen is megtehetjük az első vizsgálatkor, amikor felmerül a műtéti indikáció, de kérdezhetünk a műtét idejének megbeszélésekor, a beavatkozásra érkezéskor is, illetve az operáló orvosok készségesen válaszolnak bármikor, ha kérdés merül fel. Emellett – szükség és kérdés esetén – a telefonos előjegyzést intéző szakképzett asszisztenseink is hívhatók, készségesen segítenek a műtétre való felkészülést illetően.

2. A szorongás csökkentésében segíthet néhány egyszerű technika:

  • Hasi légzés: ennek során igyekszünk mélyen a hasunkba belélegezni, majd elnyújtottan kilélegezni;
  • Színes négyszög légzés: magunk elé képzelünk egy színes négyzetet, belégzéskor elképzeljük, hogy lassan felfelé haladunk a négyzet bal oldalán, közben orrunkon keresztül vesszük a levegőt, majd gondolatban vízszintesen haladva benn tartjuk a levegőt, a jobb oldalon lefelé haladva szájunkon keresztül lassan kilélegzünk, majd az utolsó oldalon gondolatban visszaérve szünetet tartunk;
  • Zenehallgatás;
  • Könnyű séta, akár a beavatkozás napján is, ha belefér időben;
  • Nyugtató hatású gyógynövényes tea;
  • Figyelemelterelés, pl. beszélgetés, olvasás;
  • Gondoljunk arra, hogy jó kezekben vagyunk, a személyzet minden tagja azért dolgozik, hogy mi biztonságban legyünk, így nincs mitől tartani;
  • Képzeljük el, hogy milyen jó lesz, amikor túl leszünk a beavatkozáson, és ez milyen megkönnyebbülést okoz majd;
  • Ha erős a szorongásunk, jelezzük a személyzet felé, így ők tudnak segíteni;
  • Amennyiben rendszeresen vagy alkalomszerűen, szükség esetén szedünk szorongásoldó gyógyszert, azt ne mulasszuk el a beavatkozás reggelén is bevenni, és erről tájékoztassuk az operáló orvost és az aneszteziológust!

Tájékozódjunk a honlapról vagy a műtéti tájékoztató dokumentumból, ahol részletes információkat talál a beavatkozásokról, az Egészségközpontba érkezéstől a beavatkozás befejezéséig.

Gyakran ismételt kérdések
további kérdések
Milyen tünetei lehetnek a visszerességnek?
Néha fáradtnak, nehéznek érzi a lábát, és éjjelenként lábgörcsei vannak? Úgy gondolja, nem komoly a probléma, ezért csak legyint rá? Éppen ezek a tünetek a visszeresség előjelei!
Hogyan alakulhat ki visszér?
Visszerei mindenkinek vannak, hisz visszérnek a vénákat nevezzük, amelyek a hajszálerekből a szív jobb oldaláig szállítják a vért. Visszérbetegségként tehát a vénák különféle megbetegedéseit emlegetjük.  A vénák feladata, hogy az elhasznált vért visszajuttassák a szívhez. A szívből a tüdőbe jutva a vér újra megtelik oxigénnel, és az artériák segítségével eljut a test minden részébe, egész a hajszálerekig. Ezután újra a vénák, azaz a visszerek veszik át a szállító szerepet. A leggyakoribb visszérbetegség a szerzett visszér-tágulat, amely leginkább az alsó végtagokon jellemző elváltozás. A megvastagodott vénák eltorzulnak, csomókba csavarodnak, és nem képesek hatékonyan visszajuttatni a szén-dioxiddal, salakanyagokkal telített vért a szívhez. A mozgáshiány, az ülőfoglalkozás, vagy akár egy hosszabb utazás a vér pangását okozhatja a vénákban, amelyek a gyengébb kötőszövetekkel vagy esetleg a vér áramlását segítő billentyűk hibás működésével együtt elvezethetnek odáig, hogy a pangó vér elkezdi kitágítani az érfalat, és kialakul  visszér. A visszérbetegség rontja a végtag vérkeringését, és akár trombózishoz is vezethet. Budapesti visszérgyógyászati magánrendelőnkben kellemes körülmények között várjuk a visszérproblémákkal küzdő pácienseket!
Mik a visszérbetegség tünetei?
A kezdeti panaszok sokszor annyira enyhék, hogy többnyire senki nem gondol betegségre, inkább kozmetikai hibának gondolja a kék dudorokat, vagy a pókhálószerűen kirajzolódó vénákat. Sokszor még a láb zsibbadása vagy a megdagadt végtagok sem hívják fel a figyelmet a betegségre. A lábdagadás érzése, a boka megvastagodása, a bőr viszketése későbbi tünetek. Ha éjszakai izomgörcsöket, a bőr vöröses-barnás elszíneződését tapasztalja, valamint hámlást, nedvezést, akkor már előrehaladott visszérproblémáról van szó. Ha elhanyagolják a visszérbetegséget, lábszárfekély alakulhat ki. Ilyenkor már nagyon nehéz a gyógyítás, ezért rendkívül fontos, hogy időben kezdjük kezelni a betegséget. Forduljon bizalommal hozzánk budapesti visszérgyógyászati magánrendelőnkben!
Okoz-e égési sérülést a lézer?
A Dr. Szabó Attila által alkalmazott lézer nem okoz égési sérülést, hiszen a lézer fénye a bőr felsőbb rétegein akadálytalanul képes áthatolni, azt nem károsítja. A lézeres kezelés előnye, hogy szinte teljesen fájdalommentes, ráadásul a kezelés után pár nappal már munkába lehet állni. Többet szeretne tudni? Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Lehet baj, ha nem távolítjuk el a tágult visszeret?

A visszérbetegségek következtében a lábszár, a lábujjak vérellátása károsodik. A vénákban pangó vér lerakja a benne lévő színezőanyagokat, ezáltal a bőrön kiütések jelentkeznek. Az elhasznált, kötőszövetekbe szivárgó vér károsítja a szöveteket, azok veszítenek rugalmasságukból. A gyulladt, száraz, elvékonyodott bőr sokkal kevésbé lesz ellenálló a fertőző betegségekre, hamarabb elterjedhetnek a gombás betegségek. A trombózis és az orbánc a bőr apró repedései miatt alakulhat ki.

Néhány év elhanyagolt visszérprobléma már a láb fekélyesedéséhez vezethet.

A következmények elkerülése érdekében érdemes tehát eltávolítani a tágult visszereket. Súlyos esetekben mindenképp sebészi beavatkozás szükséges, amely már a panaszmentes időszakokban is javasolt. Ezzel megelőzhetőek a fájdalmas következmények.

Injekciós kezeléssel leginkább a bőrvénákat tudják kezelni. Ilyenkor gyulladáskeltő anyagot juttatnak a vénafalba, amellyel összetapasztják a beteg vénák falát, így elzárva azokat a keringésből.

Visszérproblémákkal forduljon szakorvoshoz! Várjuk Önt is budapesti visszérgyógyászati magánrendelőnkben!

Szeretnék visszérműtétet, de még előbb tervezünk gyereket
Inkább a terhesség előtt, érdemes elvégezni a műtétet, mert a terhesség alatt tovább romlik az állapot, kialakulhat trombózis a hormonális és mechanikai hatások miatt.
Mi történik, ha nem kerül sor a beavatkozásra?
A visszérműtét elmaradása esetén várható a panaszok fokozódása, krónikus vénás elégtelenség, lábszárfekély kialakulása, az ilyen szövődményes esetek műtétje jelentősen nagyobb kockázattal jár. A mechano-kémiai ablációs műtétnek abszolút indikációja nincs, csak a kockázat-haszon arány mérlegelése után végezzük el a műtétet. A kozmetikai eredmény néhány héttel a beavatkozás elvégzése után már jól látható.
Mennyi ideig kell kórházban maradni a visszérműtétet követően?
A visszérkezelés ambuláns sebészeti beavatkozásként történik: panaszmentesség esetén a műtét után rövid idővel kísérővel távozhat.