Beavatkozás előtti szorongás

Beavatkozás előtti szorongás

A szorongás ördögi kör lehet, egyre súlyosbodó tünetekkel, amiből nehéz aztán kiszakadni. Ezért nagyon fontos, hogy megelőzzük vagy már a tünetek jelentkezése elején megakadályozzuk a további panaszok kialakulását.

Nem ritka állapot, hogy műtét vagy egyéb orvosi beavatkozás előtt szorongunk.

A szorongás élettani reakció, érthető, hogy tartunk egy orvosi beavatkozástól és hogy aggódunk, ha nem tudjuk, mi vár ránk.

Félhetünk az esetleges fájdalomtól, a kiszolgáltatottságtól, az ismeretlentől, vagy nem tudjuk, mi hogyan fogunk reagálni majd egy helyzetre.

Mit tehetünk a szorongás ellen?

1. Informálódjunk

Fontos, hogy bátran tegyük fel kérdéseinket. Az információk segítenek a legjobban a szorongás leküzdésében. Ezt személyesen is megtehetjük az első vizsgálatkor, amikor felmerül a műtéti indikáció, de kérdezhetünk a műtét idejének megbeszélésekor, a beavatkozásra érkezéskor is, illetve az operáló orvosok készségesen válaszolnak bármikor, ha kérdés merül fel. Emellett – szükség és kérdés esetén – a telefonos előjegyzést intéző szakképzett asszisztenseink is hívhatók, készségesen segítenek a műtétre való felkészülést illetően.

2. A szorongás csökkentésében segíthet néhány egyszerű technika:

  • Hasi légzés: ennek során igyekszünk mélyen a hasunkba belélegezni, majd elnyújtottan kilélegezni;
  • Színes négyszög légzés: magunk elé képzelünk egy színes négyzetet, belégzéskor elképzeljük, hogy lassan felfelé haladunk a négyzet bal oldalán, közben orrunkon keresztül vesszük a levegőt, majd gondolatban vízszintesen haladva benn tartjuk a levegőt, a jobb oldalon lefelé haladva szájunkon keresztül lassan kilélegzünk, majd az utolsó oldalon gondolatban visszaérve szünetet tartunk;
  • Zenehallgatás;
  • Könnyű séta, akár a beavatkozás napján is, ha belefér időben;
  • Nyugtató hatású gyógynövényes tea;
  • Figyelemelterelés, pl. beszélgetés, olvasás;
  • Gondoljunk arra, hogy jó kezekben vagyunk, a személyzet minden tagja azért dolgozik, hogy mi biztonságban legyünk, így nincs mitől tartani;
  • Képzeljük el, hogy milyen jó lesz, amikor túl leszünk a beavatkozáson, és ez milyen megkönnyebbülést okoz majd;
  • Ha erős a szorongásunk, jelezzük a személyzet felé, így ők tudnak segíteni;
  • Amennyiben rendszeresen vagy alkalomszerűen, szükség esetén szedünk szorongásoldó gyógyszert, azt ne mulasszuk el a beavatkozás reggelén is bevenni, és erről tájékoztassuk az operáló orvost és az aneszteziológust!

Tájékozódjunk a honlapról vagy a műtéti tájékoztató dokumentumból, ahol részletes információkat talál a beavatkozásokról, az Egészségközpontba érkezéstől a beavatkozás befejezéséig.

Gyakran ismételt kérdések
további kérdések
A masszázs vajon segít vagy ront a visszér helyzetén?
A klasszikus masszázs tilos a vénagyulladás esetén! A visszértágulatokat a szív irányába, finoman simogatva masszírozza, de lehetőleg ne túl gyakran!
Miben segíthet a családterápia?
Manapság sok impulzus és stressz ér minket nap, mint nap. A különböző terápiák és tanácsadások nagy segítséget jelenthetnek, és mára egyre inkább elterjedtek. A családterápia azt emeli ki, hogy a családtagok hatnak egymásra, és lehetséges, hogy egy-egy egészségügyi problémának a hátterében valójában a rossz családon belüli kommunikáció áll. Tudjon meg többet: https://vpmed.hu/szolgaltatasok/psziche-terapia/
Hogyan lehet kezelni az apró seprűvénákat?
A kapilláris tágulatok és visszerek kezelésének nagyon hatékony módszere a szkleroterápia (érelzárás), melyet egyaránt alkalmazhatunk a csak kozmetikai zavart okozó kis vénáknál, az úgynevezett seprűvénáknál és a vénás keringést már megterhelő nagyobb visszértágulatok kezelésére is.
Hogyan zajlik a lézeres és rádiófrekvenciás visszérműtét?
A visszérműtét előtt a láthatóan kitágult vénákat speciális tollal kijelöljük. Első lépésként ultrahang ellenőrzés mellett vezetőkatétert helyezünk a kezelendő fő vénatörzsbe, ennek végét a közvetlenül a mélyvénás rendszerbe történő beömlésig vezetjük fel, ezt követi a helyi érzéstelenítés. Lézeres műtét során a vezetőkatéteren visszük a kezelés helyére a lézerszálat, majd folyamatos ultrahang kontroll mellett a szálat és a katétert együtt lassan visszahúzzuk az érben, miközben a lézerenergia a szál végének közvetlen környezetében a vért felmelegíti. A hő hatására a vér koagulálódik és az energia az érfalra is áttevődik, annak fehérjéi kicsapódnak, az érfal összezsugorodik, elzáródik. Rádiófrekvenciás (RF) visszérműtét során rövid vezetőkatéteren át visszük a kezelés helyére a rádiófrekvenciás ( RF) katétert, majd folyamatos ultrahang kontroll mellett azt lassan visszahúzzuk az érben, miközben a rádiófrekvenciás energia az érfalat felmelegíti. A hő hatására az érfal fehérjéi kicsapódnak, az összezsugorodik, elzáródik. A kezelés folyamata az ultrahang képen jól ellenőrizhető. A fő vénatörzs kezelése után a további oldalágakat érzéstelenítés után külön szúrásokból kezeljük, elzárjuk. A kezelés eredménye páciensenként eltérő lehet.
Mi történik, ha nem távolítjuk el a tágult visszeret?
A tág visszérben felhalmozódó vér keringése lassú, ezért könnyebben trombotizál, mint az egészséges véna. A tartósan magas vénás nyomástól pigmentáció, fekély kialakulásának veszélye áll fenn. Azonban e szövődmények kialakulása előre nem megjósolható, kompressziós kezeléssel a trombózis és fekély kialakulásának rizikója jelentősen csökkenthető.
Ha befáslizom a lábam, akkor nem lesz trombózisom?
A jól megválasztott fásli és kompressziós harisnya valóban csökkenti a trombózis előfordulását. Azonban harisnyánál fontos a megfelelő kompressziós fokozat és kiterjedés (térd vagy combtő) betartása, a fásli minősége (kellően rugalmas) és felhelyezése meghatározza a kezelés sikerességét.
Érdemes eltávolítani a visszeret?
A tág, kanyargós visszerek fala átalakul, elvesztik rugalmasságukat, az egészséges visszerek falában található simaizom átalakul kötőszövetté, így összehúzódni már nem tud. Feladatát továbbiakban nem tudja ellátni, sőt fokozza a panaszokat, tehát eltávolítása javasolt.
Műtét után nagy vérömleny alakult ki a combon vagy a lábszáron – vissza kell menni az orvoshoz?
Alapvetően természetes, ha a műtét után pár nappal láthatóvá válik a bőrön is vérömleny, a gond csak akkor van, ha ez folyamatosan növekszik, feszül, gyulladást, lázas állapotot okoz. Ha az eset kérdéses, inkább mutassák meg olyannak, aki ért hozzá.