Beavatkozás előtti szorongás

Beavatkozás előtti szorongás

A szorongás ördögi kör lehet, egyre súlyosbodó tünetekkel, amiből nehéz aztán kiszakadni. Ezért nagyon fontos, hogy megelőzzük vagy már a tünetek jelentkezése elején megakadályozzuk a további panaszok kialakulását.

Nem ritka állapot, hogy műtét vagy egyéb orvosi beavatkozás előtt szorongunk.

A szorongás élettani reakció, érthető, hogy tartunk egy orvosi beavatkozástól és hogy aggódunk, ha nem tudjuk, mi vár ránk.

Félhetünk az esetleges fájdalomtól, a kiszolgáltatottságtól, az ismeretlentől, vagy nem tudjuk, mi hogyan fogunk reagálni majd egy helyzetre.

Mit tehetünk a szorongás ellen?

1. Informálódjunk

Fontos, hogy bátran tegyük fel kérdéseinket. Az információk segítenek a legjobban a szorongás leküzdésében. Ezt személyesen is megtehetjük az első vizsgálatkor, amikor felmerül a műtéti indikáció, de kérdezhetünk a műtét idejének megbeszélésekor, a beavatkozásra érkezéskor is, illetve az operáló orvosok készségesen válaszolnak bármikor, ha kérdés merül fel. Emellett – szükség és kérdés esetén – a telefonos előjegyzést intéző szakképzett asszisztenseink is hívhatók, készségesen segítenek a műtétre való felkészülést illetően.

2. A szorongás csökkentésében segíthet néhány egyszerű technika:

  • Hasi légzés: ennek során igyekszünk mélyen a hasunkba belélegezni, majd elnyújtottan kilélegezni;
  • Színes négyszög légzés: magunk elé képzelünk egy színes négyzetet, belégzéskor elképzeljük, hogy lassan felfelé haladunk a négyzet bal oldalán, közben orrunkon keresztül vesszük a levegőt, majd gondolatban vízszintesen haladva benn tartjuk a levegőt, a jobb oldalon lefelé haladva szájunkon keresztül lassan kilélegzünk, majd az utolsó oldalon gondolatban visszaérve szünetet tartunk;
  • Zenehallgatás;
  • Könnyű séta, akár a beavatkozás napján is, ha belefér időben;
  • Nyugtató hatású gyógynövényes tea;
  • Figyelemelterelés, pl. beszélgetés, olvasás;
  • Gondoljunk arra, hogy jó kezekben vagyunk, a személyzet minden tagja azért dolgozik, hogy mi biztonságban legyünk, így nincs mitől tartani;
  • Képzeljük el, hogy milyen jó lesz, amikor túl leszünk a beavatkozáson, és ez milyen megkönnyebbülést okoz majd;
  • Ha erős a szorongásunk, jelezzük a személyzet felé, így ők tudnak segíteni;
  • Amennyiben rendszeresen vagy alkalomszerűen, szükség esetén szedünk szorongásoldó gyógyszert, azt ne mulasszuk el a beavatkozás reggelén is bevenni, és erről tájékoztassuk az operáló orvost és az aneszteziológust!

Tájékozódjunk a honlapról vagy a műtéti tájékoztató dokumentumból, ahol részletes információkat talál a beavatkozásokról, az Egészségközpontba érkezéstől a beavatkozás befejezéséig.

Gyakran ismételt kérdések
további kérdések
Mit kell tudni a lábszárfekélyről?
A krónikus vénás betegségek legsúlyosabb formája, késői szövődménye a lábszárfekély kialakulása. Az érintett terület bőre fokozottan pigmentált, elszíneződött, később elfehéredik, a bőr elvékonyodik, a bőr alatti kötőszövet megvastagodik, az érintett terület sokszor igen fájdalmas, gyakran gyulladt, az egész lábszár megduzzadt, ödémás. Kis sérülés hatására, vagy akár spontán is felületes, gyulladásos környezetű fekélyek alakulnak ki, melyek nehezen gyógyulnak, fájdalmasak. Új lehetőséget teremt a helyi sebkezelésben a lézer alkalmazása. Lézerünk segítségével a sebtisztítást végezzük el, a sugár a sebet felületesen rétegről-rétegre megtisztítja, fertőtleníti, mindezt fájdalommentesen. További információ: https://vpmed.hu/informaciok/fekelykezeles/
Milyen tünetei lehetnek a visszerességnek?
Néha fáradtnak, nehéznek érzi a lábát, és éjjelenként lábgörcsei vannak? Úgy gondolja, nem komoly a probléma, ezért csak legyint rá? Éppen ezek a tünetek a visszeresség előjelei!
Mennyibe kerül?
Ide kattintva tájékozódhat diagnosztikai vizsgálataink, lézeres, rádiófrekvenciás, valamint egyéb terápiás kezeléseink árairól is. A személyre szabott kezelés kiválasztását minden esetben alapos vizsgálat előzi meg.
Ha befáslizom a lábam, akkor nem lesz trombózisom?
A jól megválasztott fásli és kompressziós harisnya valóban csökkenti a trombózis előfordulását. Azonban harisnyánál fontos a megfelelő kompressziós fokozat és kiterjedés (térd vagy combtő) betartása, a fásli minősége (kellően rugalmas) és felhelyezése meghatározza a kezelés sikerességét.
Hogyan tudok bejelentkezni?
A VP-Med Egészségcentrumba telefonon, emailen vagy online is be tud jelentkezni. Az online bejelentkezéshez kattintson ide.  Telefonszámunk: 36 30 963 1363 Email címünk: info@vpmed.hu Forduljon hozzánk bizalommal!
Mennyi ideig kell műtét után kompressziós harisnyát viselni?
Erre nincs egyértelmű adat, bizonyos vizsgálatok szerint csak 2-3 napig, általában 1-2 hétig javasolják a műtét utáni kompressziót. Az első 1-2 napban valóban fontos a megfelelő nyomás, amely a mélyvénákban az áramlást növelik, az esetleg elszakított visszér oldalágak vérzését, így a kialakuló bőr alatti vérömleny nagyságát csökkentik. Néhány nap után nem kell viselni a harisnyát éjszakára, hacsak egyéb állapot ezt nem indokolja. A napközbeni kompressziót érdemes fokozatosan csökkenteni (este egyre korábban levenni), ha nincs panasz, pár nap alatt elhagyható.
Kiknél jelentkezik leggyakrabban a visszér?
A visszér leggyakrabban 40 év feletti nőknél jelentkezik, azonban korábban is kialakulhat! A kialakulás okai között szerepelhet az álló- vagy ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a súlyfelesleg, a többszöri szülés, a magas sarkú cipő viselése és a nehéz terhek cipelése. Ha jellemzőek Önre ezek, és gyakran fáj, esetleg éjszaka görcsöl a lába, vagy erek jelennek meg a lábszáron, érdemes szakemberrel konzultálni.
Miért fontos a helyes étrend?
A visszerek kialakulásában számos tényező szerepet játszhat. A genetikai faktorok mellett nagy szerepe van az elhízásnak, valamint a túlsúlynak, ami ellen szerencsére sokat lehet tenni a a kiegyensúlyozott étrenddel. A VP-Med Egészségcentrumnál életmód tanácsokkal is hozzájárulunk pácienseink egészségéhez.