Érsebészet, lézeres és rádiófrekvenciás visszérkezelés – VP-Med Kft.

  Visszerességről az alsó végtagokon az elégtelen vénás keringés miatt kialakult vénatágulatok esetében beszélünk. Visszerei, vénái mindenkinek vannak. a visszerek viszont nem mindenkinél betegednek meg. A visszérbetegség megjelenéséért elsősorban a genetika a felelős, de a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a terhesség vagy bizonyos műtétek is növelik a kialakulás kockázatát.

  Az említett eljárásokon kívül ugyan a visszérproblémák kezelésére ma már számos megoldás létezik, a kezelés típusa a visszerek anatómiájától, a visszérbetegség előrehaladottságától függ. Súlyos visszeresség esetén megfontolandó a műtét, amellyel idejében megelőzhetők további problémák (pl.: visszérgyulladás, fekély, trombózis). Jelen blogbejegyzésünkben a hagyományos és lézeres visszérműtét közötti különbségeket, valamint a kezelések előnyeit és hátrányait mutatjuk be. A megfelelő eljárás kiválasztásához minden esetben kérje ki szakorvos véleményét!

  Hagyományos visszérműtét

  Rendelőnkben a hagyományos visszérműtéteket ma már egyáltalán nem végezzük, minden esetben valamelyik modern műtéti eljárást választjuk. A hagyományos visszérműtétek során néhány műtéti metszésből felkeressük a fő vénatörzseket, ezeket átvágjuk, majd az érbe vezetett szondával a vénát eltávolítjuk, kihúzzuk a helyéről.

  A modern visszérműtétek szinte minden esetben elvégezhetőek. Szakorvosi konzultáció során segítünk megtalálni pácienseink számára a megfelelő megoldást minden visszérproblémára.

  Lézeres Visszérműtét

  Hagyományos visszérműtét előnyei

  Nagyon ritka (az esetek kb. 1%-a), hogy valamilyen anatómiai oknál fogva nem kivitelezhető a modern visszérműtét, ilyenkor hagyományos visszérműtétet alkalmazunk.

  Hagyományos visszérműtét hátrányai

  Az eljárás legnagyobb hátránya, hogy komoly szöveti sérülést okozunk a véna kihúzásával és az oldalágak is elszakadnak, ezek pedig egyenes okai a műtét utáni kellemetlen fájdalmaknak és bevérzéseknek. A hagyományos visszérműtét során ejtett seb a lágyékajlatban akadályozhatja a pácienseket a műtét után a tisztálkodásban és a fertőzés veszélye is fennáll.

  Ez a műtéti eljárás altatásban történik és mindenképpen időigényes folyamat.

  Lézeres visszérműtét

  Lézeres visszérműtét esetén a műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, a páciensek biztonsága érdekében azonban minden műtét során jelen van altatóorvos is. A műtét megkezdése előtt ultrahang segítségével pontosan megjelöljük a kezelendő vénákat, majd véna lezárása fentről lefelé történik, a lézer katéter folyamatos lassú visszahúzásával, ultrahang ellenőrzése mellett. A lézeres visszérműtét végén a kezelt végtagra combtőig kompressziós harisnyát helyezünk fel. Közvetlenül a műtét után a beteg felkelhet és amennyiben nincs panasza, 15 perc múlva hazamehet.

  Lézeres visszérműtét

  Lézeres visszérműtét előnyei

  A lézeres visszérműtét egy gyors – ma már rutin – beavatkozás, amely csupán 20-30 percet igényel. Ezt a visszérműtéti eljárást helyi érzéstelenítésben végezzük, így az altatás miatt sem kell aggódnia pácienseinknek. A lézeres visszérműtét legnagyobb előnye, hogy a helyi érzéstelenítő szúrásaitól eltekintve teljes mértékben fájdalommentes. Vágásra, varrásra a műtét során nincs szükség, így heg sem marad.

  Az eljárásnak csak minimális mellékhatásai vannak, műtét után nem jellemző a sebfájdalom, a bevérzés pedig minimális.

  Az esztétikai szempontokat is figyelembe véve a lézeres visszérműtét produkálja az optimális eredményt. A műtét után a beteg azonnal hazamehet, nem kell kórházba feküdnie. A hagyományos visszérműtéthez képest az eredmények sokkal jobbak és a műtét után hamar látványos eredményt figyelhetünk meg.

  Lézeres visszérműtét hátrányai

  A lézeres visszérműtét a legtöbb probléma esetén alkalmazható, csak évente néhány esetben fordul elő, hogy a hagyományos visszérműtétet javasoljuk.

  Melyik műtéti típust válasszuk?

  Az utóbbi években a hagyományos visszérműtétet csak kivételes esetekben alkalmazzuk, mert a modern visszérműtétek kevesebb kellemetlenséggel és mellékhatással járnak, valamint a páciens számára is sokkal kényelmesebb megoldást jelentenek.

  Minden páciens és minden visszérprobléma más, de a VP-Med Egészségcentrum és Oktatási Központban segítünk megtalálni a legjobb megoldást az Ön számára. Lépjen velünk kapcsolatba személyesen Budapesten, Szolnokon, Debrecenben vagy Szombathelyen!