Érsebészet, lézeres és rádiófrekvenciás visszérkezelés – VP-Med Kft.

HOGYAN ELŐZHETŐ MEG A VISSZÉRBETEGSÉG?

 

visszeresség népbetegségnek tekinthető, hiszen a népesség 20-60 százaléka, változó mértékben, de érintettje a betegségnek. A visszeresség kiváltó oka, hogy a láb ereiben jelenlevő billentyűk elégtelenül zárnak és ezért a vér visszafelé áramlik, melynek következményeként az érfal kitágul, elősegítve a visszaáramlott vér pangását.

visszeresség kialakulásának számos rizikófaktora van, köztük kiemelkedő szerepet játszik a genetikai háttér is, így nehezen jelenthető ki, hogy a visszérbetegség kialakulása egészen biztosan megelőzhető. Azt azonban fontos tudni, hogy helyes életmóddal, a kockázati tényezők kiküszöbölésével eredményesen előzheti meg a betegséget, vagy késleltetheti annak megjelenését, illetve súlyossá válását!

Időpontfoglalás

Kérjük, hívja a +36 30 963 1363-as számot, melyen kollégánk készségesen segít Önnek kérdés és időpontfoglalás esetén is. Amennyiben vonalunk foglalt, kérjük ismételje meg hívását később!

Időpontfoglalás
MITŐL ALAKULHATNAK KI A VÉNÁS BETEGSÉGEK?

A vénás problémák az életkor előrehaladtával egyre nagyobb valószínűséggel alakulnak ki, azonban az életvitelnek is nagy szerepük van a kialakulásukban. A leggyakoribb okok között a kötőszövetek örökletes gyengesége, a túlsúlyosság, a túl kevés mozgás, a rendszeres, sokáig tartó ülés vagy állás, nikotin és alkoholfogyasztás. Szintén kiváltó ok lehet még a túlságosan nehéz terhek emelése és cipelése, a szűk ruházat, a forró fürdők, valamint a sok napozás is nyáron.

kompressziós harisnyák azonban a lábakra gyakorolt nyomás segítségével támogatják a vénás és limfatikus visszaáramlást, valamint tehermentesítik a sérült vénás és limfatikus rendszert.

 

AZ ELSŐ FIGYELMEZTETŐ JELEK

Többek között az alábbi tünetek jelezhetik a vénás betegségeket:

  • A boka megduzzadása
  • Bőr alatt található kisebb vénák repedése a lábszáron
  • Nehéz, fáradt lábak
  • Forróság érzete a lábakban
  • Bizsergés, vagy görcs
  • Lábikra területén érződő húzó fájdalom

Forduljon bizalommal budapesti visszérgyógyászati magánrendelőnkhöz, ha ezeket a tüneteket észleli magán!

 

KOMPRESSZIÓS KEZELÉS

A vénákban található vénabillentyűk szelepként működve lehetővé teszik, hogy a vér felfelé, a szívhez áramoljon. Ha a vénabillentyűk egészségesek, akkor megakadályozzák, hogy az alacsony oxigéntartalmú vér visszaáramoljon. Amennyiben a vénák túlterhelődnek, akkor kitágulnak, és a vénabillentyűk nem tudnak összezáródni, ezáltal vértódulás alakul ki. Ha a vénák elvesztik rugalmasságukat, akkor szükséges a kompressziós kezelés megkezdése, mely kívülről fejt ki nyomást a lábakra. Ehhez pontosan kell tudni, hogy hol kell a nyomást kifejteni.

Gyenge kompresszióra akkor van szükség, ha el szeretné kerülni, hogy lábai elnehezedjenek, szintén ajánlott terhesség alatt.

Mérsékelt kompressziót akkor alkalmazunk, ha van visszértágulat, a lábak megduzzadtak, vénás gyulladás, vagy érelmeszedés alakult ki, vagy visszérműtét után, terhesség során kialakult visszértágulatról van szó.

Erős kompresszió akkor szükséges, ha mélyvénás trombózis lépett fel, vagy ha a lábak folyamatosan duzzadtak, vagy már kialakult lábszárfekély.

A kompressziós harisnya nem egyformán fejt ki nyomás a lábakra. A boka és a lábszár mivel távol vannak a szívtől, ezért itt van a legnagyobb szükség a nyomásra. A kompressziós harisnya által kifejtett nyomás itt a legnagyobb és fokozatosan csökken a lábak mentén felfelé.

 
MI A TROMBÓZIS?

Trombózisról akkor beszélünk, ha az érpályán belül kerül sor a vér alvadására és a megalvadt vérrög, a trombus elzárja az érpályát. Trombózis mind az artériás, mind a vénás rendszerben kialakulhat. A vénás rendszerben megjelenő trombózis a trombus keletkezési helyétől függően lehet felületes vénás trombózis, vagy mélyvénás trombózis. Jellemzően az alsó végtag felületes vénáinak gyulladása miatt alakul ki a felületes vénás trombózis. A trombózissal érintett végtagrész fájdalmas, piros, tapintásra a terület meleg. Az állapot kísérője lehet láz is, a felületes vénás trombózis kialakulásának rizikófaktora a már kialakult visszértágulat. A mélyvénás trombózis esetén a trombus a mélyebben fekvő vénákban, leggyakrabban a lábszár vénáiban alakul ki. A mélyvénás trombózis kísérő tünetei változatosak lehetnek; görcsös lábszár fájdalom, lábdagadás, pihenésre sem javuló lábszárfájdalom, fénylő feszes bőr, meleg, kékes árnyalatú bőrfelület észlelhető. A mélyvénás trombózis gyanújával azonnal orvoshoz kell fordulni a tüdőembólia és a vénás elégtelenség megelőzése céljából.

 

MI AZ EMBÓLIA?

Embóliának azt a kóros állapotot nevezzük, mikor egy képlet (embolus) az érrendszerben a vérkeringés útján vándorol, s ennek következményeként elzár egy érszakaszt, ahol megakad. A trombózistól annyiban különbözik az embólia, hogy a trombus keletkezésének helyén okoz érelzáródást, míg az embólia gyakran úgy következik be, hogy a trombusról leszakadt rész elvándorolva a test más részén okoz érelzáródást. Embóliát azonban, nemcsak a trombusból leszakadt részek okozhatnak, de kialakulhat a keringésbe került zsír, levegő, idegentest útján is. Ha a vénás rendszerben történik trombózis, a trombusból leszakadt rész -mivel a vér a tüdő felé áramlik-  könnyen okozhat tüdőembóliát, mely életveszélyes állapot.