Érsebészet, lézeres és rádiófrekvenciás visszérkezelés – VP-Med Kft.

KEDVES LEENDŐ PÁCIENSÜNK!

 

Köszönjük, hogy végtagjai tartós egészsége érdekében elvégzendő műtétjére a VP-Med Egészségcentrum csapatát választotta! Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a műtéttel kapcsolatos összes információt megkapja, megnyugtató környezetet biztosítunk a műtét előtt, közben és után és részletes tájékoztatást adjunk a műtét utáni időszakra vonatkozóan. Amennyiben még maradna nyitott kérdés, kérem forduljon bizalommal Dr. Szabó Attilához vagy a műtétben résztvevő bármelyik munkatársunkhoz! Köszönjük bizalmát, gyors és fájdalommentes gyógyulást kívánunk!

Időpontfoglalás

Kérjük, hívja a +36 30 963 1363-as számot, melyen kollégánk készségesen segít Önnek kérdés és időpontfoglalás esetén is. Amennyiben vonalunk foglalt, kérjük ismételje meg hívását később!

Időpontfoglalás
A KÖVETKEZŐ KÉRDÉSEKRE KAPHAT VÁLASZT:

 

 • Miért van szükség a műtétre? Rövid tájékoztató a visszérbetegségről.
 • Miért csak az egyik végtagon történik a műtét?
 • Mikor és hol lesz a műtét?
 • Hogyan készüljek fel a műtétre?
 • Mi legyen a rendszeresen szedett gyógyszerekkel?
 • Mikor kerül sorra a műtétem?
 • Mi a teendőm a műtét reggelén?
 • Hogyan fizethetem ki a műtét költségét?
 • Mi történik a rendelőben a műtét előtt?
 • Mi történik a műtőben a műtét előtt?
 • Mit kell tudni a műtéti érzéstelenítésről?
 • Hogyan zajlik a modern visszérműtét?
 • Mi történik a műtétet követően?
 • Mikor mehetek haza a műtét után?
 • Milyen teendőim vannak otthon a műtét napján?
 • Mikor történik a kontroll vizsgálat?
 • Hogyan zajlik a gyógyulás?
 • Milyen szövődményei lehetnek a modern visszérműtétnek?
 • Milyen eredményeket ért el operáló csapatunk?
MIÉRT VAN SZÜKSÉG A MŰTÉTRE? RÖVID TÁJÉKOZTATÓ A VISSZÉRBETEGSÉGRŐL.

 

A visszereken, más néven a vénákon áramlik vissza a végtagokból a vér a szív felé. Ezt a gravitációval ellentétes irányú áramlást a vénák falában lévő zárószelepként működő billentyűzet és az izomműködés pumpafunkciója biztosítja. A visszérbetegség a felületes vénás rendszer (fő vénatörzsek, oldalágak, vagy összekötő, úgynevezett perforánsok) megbetegedése, miközben a mélyvénás rendszer biztosítja a vér visszaszállítását. Amennyiben különböző okok (alkati, szerzett stb.) miatt nem zár jól a billentyűzet, a keringő vér a vénákból nem tud a szív felé teljesen kiürülni, a végtag megduzzad és feszülő érzést okoz. A véráramlás lelassulásának következménye a felületes vénák falának kitágulása és egy önmagát súlyosbító körfolyamat beindulása. A tünetek nincsenek mindig arányban a betegség stádiumával, azaz enyhe visszér-elégtelenség is járhat komoly panaszokkal, míg durva vénatágulatok is lehetnek panaszmenetesek.

A betegség stádiumai: I. Enyhe panasz, duplex vizsgálat szerint ép billentyűzet, terhelésre láb és lábszár duzzanata, viszketés, égő érzés. II. Mérsékelt panasz, látható visszeresség, duplex ultrahang vizsgálat szerint elégtelen vénabillentyű. III. Lezajlott, ismételt visszérgyulladások, barnásan elszíneződött bőr a lábszáron. IV. Súlyos vénás keringési elégtelenség, lábszár-fekély, maradandó szöveti károsodás állapota.

Kezelési lehetőségek: Az I. stádiumban döntő a megelőzés, azaz álló-ülő tevékenységnél, repülésnél I-es kompressziós fokozatú gyógyharisnya viselése javasolt. A panaszokat gyógyszer enyhítheti, de a rosszabbodást nem gátolja meg. A II. stádiumban a kompressziós kezelés mellett – tervezett időben – indokolt a műtét, mivel a maradandó bőrtünetek kialakulása előtt jó kozmetikai eredmény érhető el. Megelőző jelleggel a műtét után is szükséges lehet kompressziós gyógyharisnya viselése. A III. és IV. stádiumban egyértelműen műtét ajánlott – lehetőleg minél korábban -, a kialakult bőrtünetek maradandóak, a műtéttel a további romlást, a kialakult fekély gyógyulását lehet elérni. Többnyire a műtét után is szükséges a gyógyászati, azaz II-es kompressziós gyógyharisnya tartós viselése, különösen akkor, ha a felületes vénák megbetegedése másodlagosan, a mélyvénák billentyűelégtelensége vagy elzáródása következtében alakult ki.

A már operált lábon is kiújulhat a betegség, mivel a betegséget alapvetően örökletes tényezők és életmódi körülmények befolyásolják. A korábban nem látható vénaszakaszok tágulata általában enyhébb fokú, de panaszokat okozhat, ilyenkor újabb műtét végzése jöhet szóba, de injekciós kezelésre is lehetőség van az esetek egy részében.

A hagyományos műtéti megoldás mellett egyre nagyobb számban végzik a lézerrel vagy rádiófrekvenciával asszisztált műtétet, mely külföldi tapasztalatok alapján több éves utánvizsgálattal egyenértékűnek bizonyult a crossectomia+stripping+varcicectomia klasszikus műtéttel. Az elmúlt négy évben további műtéti megoldások terjedtek el, melyekhez érzéstelenítés sem szükséges illetve egyes esetekben a kompressziós harisnya viselése is feleslegessé válik. A ClariVein és a Sapheon módszerekről a hivatkozásokat követve talál információt!

 

MIÉRT CSAK AZ EGYIK VÉGTAGON TÖRTÉNIK A MŰTÉT?

 

A visszérműtétet az esetek döntő többségében egyszerre csak az egyik oldali végtagon végezzük el. Ennek több oka van. Legfontosabb a korai felkelés, minél gyorsabb aktivitás – bármilyen kis megterhelést jelent a beavatkozás, ez kétoldali műtét esetében biztosan korlátozná mozgását, növelné az inaktivitás miatti trombózis kockázatát. Kétoldali beavatkozás esetén a beadott helyi érzéstelenítő oldat mennyisége esetleg túllépné az egyszerre beadható maximumot, ezzel is felesleges kockázatot okozva Önnek.

Bizonyos ritka esetben elvégezhető a másik oldal részleges műtétje egy ülésben a másik végtag teljes műtétjével, ennek részleteiről, költségeiről ez esetben Dr. Szabó Attila részletesen tájékoztatja.

 

MIKOR ÉS HOL LESZ A MŰTÉT?

 

A műtét napját Dr. Szabó Attilával előre egyeztették. A műtét előtt 4-5 nappal mindenképpen felhívjuk, hogy pontosan hány órakor kell jelentkeznie a műtét helyén, ha még kérdése van, ekkor fel tudja tenni. Ha közvetlenül a műtét előtt valami mégis történik (családi ok, heveny megbetegedés), kérjük, minél hamarabb jelezze ezt felénk, mert ebben az esetben a műtéti programot át kell szerveznünk. Természetesen az Önnek megfelelő új időpontban biztosítunk lehetőséget a műtét elvégzésére, a vizsgálatokat nem kell újra elvégeztetni. A műtéteket a VP-Med Egészségcentrum műtőjében végezzük.

 

HOGYAN KÉSZÜLJEK FEL A MŰTÉTRE?

 

Műtét előtti napon szükség lesz az operálandó végtag szőrtelenítésére, ez történhet borotvával, gyantával, krémmel. Fontos, hogy a bőr ne sérüljön, mert a sérült bőr műtét előtti fertőtlenítő lemosás során fájdalmat okozhat. Elülső fő visszértörzs (vena saphena magna) betegség esetén a teljes operálandó végtagot körkörösen kell szőrteleníteni, a lágyékhajlatban is magasan, a hasra terjedően. Hátsó fő visszértörzs (vena saphena parva) érintettsége esetén a szőrtelenítés a comb közepéig terjedjen. Kérjük, hogy a műtét reggelén zuhanyozzon le, körmeiről a lakkot mossa le és a végtagot ne krémezze be vagy ne kenje be testápolóval!

 

MI LEGYEN A RENDSZERESEN SZEDETT GYÓGYSZEREKKEL?

 

A modern visszérműtéteknél vérzés nem várható, azért a vérlemezkékre ható alvadásgátló gyógyszereit (aspirin, clopidogrel) a megszokott időpontban nyugodtan beveheti. Syncumart vagy Marfarint szedését ezeknél a műtéteknél nem szükséges leállítani, vérzés veszélye nem áll fent. Minden más megszokott gyógyszerét reggel egy pohár vízzel vegye be.

 

MIKOR KERÜL SORRA A MŰTÉTEM?

 

Egy műtéti napon 4-5 műtétet végzünk. A felesleges várakozás elkerülése érdekében a műtét előtt 4-5 nappal mindenképpen felhívjuk Önt, hogy pontosan hány órakor kell jelentkeznie a VP-Med Egészségcentrumban. Ha az időponttal kapcsolatban bármilyen kérése van, kérjük minél előbb jelezze felénk, hogy ennek megfelelően készíthessük el az időbeosztást. Természetesen a távolabbról érkező pácienseket későbbi időpontra osztjuk be, hogy az utazásra maradjon elég idő. Előfordulhat olyan kísérő betegség (valamilyen krónikus fertőzés, pl. Hepatitis C), ami miatt csak utolsóként, a műtéti program végén kerülhet sorra, ebben az esetben ezt mindenképpen időben tisztázzuk.

 

MI A TEENDŐM A MŰTÉT REGGELÉN?

 

A műtét reggelén a szokásos gyógyszereit egy pohár vízzel mindenképpen vegye be. A reggeli étkezés és folyadék fogyasztás a műtét kezdési időpontjától függ, ezt a behíváskor, időpont egyeztetéskor személyre szabva megbeszéljük.

A műtéthez könnyű öltözetet, papucsot biztosítunk. Ékszereit kérjük ne hozza magával, táskájának, tárcájának felügyelete a műtét idejére megoldott. A műtétre könnyű, laza nadrágban vagy szoknyában jöjjön, mert a műtét végen felhelyezett kötés mellett csak így tud felöltözni.

 

HOGYAN FIZETHETEM KI A MŰTÉT KÖLTSÉGÉT?

 

A műtét díjának fizetése a műtét előtt készpénzben vagy bankkártyával történhet. A befizetett összegről nyugtát vagy számlát kap, ha számláját nem nevére és lakcímére kéri, kérjük a számlacímet hozza magával.

Amennyiben rendelkezik valamilyen egészségbiztosítási pénztár tagságával és az ezen a számlán levő összeget részben vagy egészben fel kívánja használni a fizetésnél, szükségünk lesz a pénztár nevére, címére és a tagsági azonosítóra. A fizetés módja ebben az esetben is készpénz vagy bankkártya, Ön számlát kap a befizetett összegről. Ezzel a számlával jelentkezhet a pénztárnál, akik az összeget 5 napon belül utalják vissza Önnek. A VP-Med Egészségcentrummal szerződésben álló pénztárak listája megtekinthető honlapunkon.

 

MI TÖRTÉNIK A RENDELŐBEN A MŰTÉT ELŐTT?

 

A személyi adatok egyeztetése, az adminisztráció és a műtét díjának kifizetése után fotó dokumentációt készítünk, majd a sebész ultrahang segítségével kirajzolja a kezelendő vénákat. Erre azért van szükség, mert fekvő helyzetben a vénákban lecsökken a nyomás és nem látszanának a műtő asztalon. A kijelölő toll speciális festéket tartalmaz, melyet a bőrfertőtlenítő lemosó folyadék nem képes feloldani, cserébe viszont még hetekig látszani fog. A kirajzolás előtt kap egy előkészítő nyugtató tablettát, bemutatkozik a műtétnél Önre vigyázó altató orvos, átöltözik és bekísérjük a műtőbe.

 

MI TÖRTÉNIK A MŰTŐBEN A MŰTÉT ELŐTT?

 

A műtőben nyugodt, steril környezet várja, az altatóorvos és asszisztense vigyáz Önre, amíg a sebész a végtagján dolgozik. Szabó doktort egy műtősnő segíti. A fertőzések elkerülése érdekében a műtéti területet megfelelő méretben lemossuk és steril egyszer használatos lepedőkkel izoláljuk. A sterilitás érdekében a műtét során alsóneműt sem viselhet, hiszen az ultrahanggal egészen a lágyékhajlatban is vizsgálnunk kell. A műtét az esetleges menstruációtól függetlenül bármikor elvégezhető, mindenképpen javasoljuk azonban a tampon használatát. A bőrfertőtlenítő folyadék sárga színű, azért, hogy pontosan lássuk, nem marad-e ki a lemosásból egy apró terület. Ez a festék a bőrről lassan kopik le, nem érdemes dörzsölni. A folyadék alkoholos oldat, jódot nem tartalmaz, allergia nem alakul ki vele szemben.

 

MIT KELL TUDNI A MŰTÉTI ÉRZÉSTELENÍTÉSRŐL?

 

Minden műtétnél jelen vagy egy altatóorvos és asszisztense, akik az Ön biztonságát szolgálják, ha netán fájdalmat érez, gyógyszeresen tudnak segíteni. Önmagában jelenlétük is a nyugodt, biztonságos érzést erősíti, van kihez szólnia műtét közben, nem érzi egyedül magát. A műtőasztalon egyik karját szabadon hagyják, itt egy megfelelő nagyságú visszérbe vékony kanült helyeznek, amin keresztül a szükséges gyógyszert műtét alatt be tudják juttatni. Erre fájdalom, vagy szerencsére nagyon ritkán fellépő allergiás reakció esetén lehet szükség. A műtét alatt folyamatos EKG monitorozás és az ujjra helyezett kis eszközzel a vér oxigén telítettségének ellenőrzése is történik.

A műtét alapvetően helyi érzéstelenítésben, úgynevezett tumeszcens anesztéziában zajlik. Ezt a módszert a plasztikai sebészetben fejlesztették ki, innen vette át a visszérsebészet. Az érzéstelenítő oldat Lidocaint és Tonogent tartalmaz, hasonlóan a fogászatban és más, helyi érzéstelenítésben végzett sebészi beavatkozásokhoz, csak ebben az esetben jelentősen higított formában – így azonos mennyiségű hatóanyaggal egy egész végtag érzéstelenítése elvégezhető. A Lidocainra valódi allergia igen ritkán fordul elő, legtöbben a fogászati beavatkozás során kapott gyógyszernél éreztek rosszullétet, szapora szívverést. Ez nem valódi allergiás reakció, ennek ellenére, ha korábban bármi ilyen probléma jelentkezett, kérjük műtét feltétlenül jelezze ezt a sebésznek vagy az altatóorvosnak.

A műtétnél egyetlen fájdalmas része van, ez maga az érzéstelenítés. Ilyenkor a sebész ultrahang vezérlete mellett a kezelendő ereket körbefecskendezi a tumeszcens oldattal. Ehhez a lehető legvékonyabb tűt használja, hogy a szúrás minél kisebb fájdalmat okozzon, de kellemetlen érzést jelenthet az oldat feszítő hatása is. Ha a helyi érzéstelenítés hatott, már csak tompa feszítést, nyomást, húzást érezhet, éles fájdalmat nem. Ha ez mégis előfordulna, azonnal tudunk segíteni.

Az altatóorvosnak kétféle lehetősége van az esetleg mégis jelentkező fájdalom csillapítására. Az egyik egy úgynevezett éber szedáció biztosítása, ilyenkor intravénásan kis mennyiségű nyugtató és altatószert adagol, szükség esetén kis adagokban megismételve. Ennek segítségével át tudja hidalni azt a kellemetlen időszakot, melyet a tumeszcens oldat beadása okoz. Ön ilyenkor sem alszik mélyen, csak szundikál, bármikor ébreszthető, kommunikációra képes, nem veszíti el kapcsolatát a külvilággal. A gyógyszerek hatása gyorsan elmúlik, a műtét végére teljesen ébren van, egy órával a műtét után saját lábán távozhat. Mivel a műtét során kábító hatású gyógyszereket alkalmazunk, bár ezek hatását nem érzi, kiürülésük a szervezetből lassúbb, önálló járművezetés 24 óráig nem megengedett, ezt a jelenlegi törvények is tiltják. Kérjük ezért, hogy a műtét után mindenképpen kísérővel távozzon, esetleg taxival menjen haza, semmiképpen ne vezessen autót és használjon tömegközlekedési eszközt.

A felületes szedáció bármely módját csak a műtét kezdeti szakaszában alkalmazzuk, amennyiben a helyi érzéstelenítés fájdalmat okozna. Amikor a tumeszcens oldat már hat, további kiegészítő érzéstelenítésre nincs szükség.

 

HOGYAN ZAJLIK A MODERN VISSZÉRMŰTÉT?

 

Az utóbbi évtizedben elterjedt endoluminalis műtéti módszerek (lézeres műtét, rádiófrekvenciás abláció) új, költséges technikát alkalmaznak a betegek kényelme érdekében. E módszerek előnyei a hagyományos nyitott műtéttel szemben:

 • nincs metszés a lágyékhajlatban
 • minimális a műtét utáni bevérzés a szövetek között, ezért minimális a sebfájdalom
 • néhány óra múlva már felkelhet, lábra állhat a beteg, nincs szükség hosszabb kórházi megfigyelésre
 • a műtét helyi érzéstelenítésben végezhető, gyógyszeres rásegítéssel, nem szükséges gerinc közeli érzéstelenítés vagy altatás
 • a nagyobb szúrások, metszések hiánya miatt jobbak az esztétikai eredmények
 • a műtét után pár nappal ismét munkába állhat, nincs hosszú táppénzes időszak
 • a hosszú távú eredmények nem különböznek a hagyományos műtét eredményeitől

A modern műtéti módszerek hátránya azok eszközigényessége és viszonylagos drágasága, melyet azonban a fent említett előnyök kompenzálnak. A modern beavatkozásokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jelenleg nem finanszírozza, ezért a betegeknek kell állniuk a műtét teljes költségét. Ha nemcsak a műtét árát nézzük, hanem a munkából kiesett időt, a műtéttel járó kényelmetlenséget, fájdalmat és az esztétikai eredményeket, a mérleg a modern műtétek javára billen.

Az általunk használt F Care Systems EVRF rádiófrekvenciás eszköze az első olyan készülék Magyarországon, mely egyszerre alkalmas a nagy visszértörzsek műtéti kezelésére és a kis oldalágak illetve felületes pókhálóvénák eltüntetésére. A készülék segítségével az alsó végtagi visszértágulatok a bőrön ejtett apró szúrásokból megoperálhatók, eltüntethetők.

A műtéti terület fertőtlenítő oldattal történő lemosása és steril izolálása után a térdtájon vagy a lábszáron ultrahang segítségével vezetődrótot helyezünk a fő vénatörzs lumenébe és ezt a lágyék- vagy térdhajlatban történő beömlésig vezetjük fel. Ha a kezelendő fő vénatörzs jelentősen tágult, vagy a beömlési visszaáramlás fokozott mértékű, egyéni mérlegelés alapján sor kerülhet a lágyéki vagy a térdhajlatban levő vénás összefolyás műtéti lekötésére, mely szintén fájdalommentes és mintegy másfél cm-es nyom nélkül gyógyuló kis sebet jelent. Meghatározzuk az RF kezelés kezdőpontját, majd eddig a pontig vezetjük a rádiófrekvenciás katétert. Ezt követően szintén ultrahang ellenőrzése mellett helyi érzéstelenítő oldattal fecskendezzük körbe az operálandó vénatörzset. A koaguláció (hő hatására az érfal fehérjéinek kicsapódása, az érfal károsodása) fentről lefelé történik, az RF katéter folyamatos lassú visszahúzása mellett, ultrahang alatt. A fő vénatörzs kezelése után sorra bevezetünk egy speciális kisebb RF katétert az oldalágakba is és elvégezzük ezek kezelését. Másik lehetőség az oldalágak mikrosebészeti módszerrel történő eltávolítása, tűszúráson keresztül, apró horoggal. Ez utóbbi módszer előnye, hogy nem maradnak bent a bőr alatt kanyargó, tág vénák, nem okoznak 3-6 hónapig tartó kellemetlenséget, zavaró kötegeket a műtét után.

Amennyiben a tágult visszértörzs anatómiai viszonyai alkalmassá teszik, alkalmazható a ClariVein (MOCA) mechano-kémiai ablációs eszköz is, mely teljesen fájdalommentes, így érzéstelenítés sem szükséges. A műtét részletes leírását itt találja: https://vpmed.hu/szolgaltatasok/visszermutetek-erzestelenites-nelkul-2/.A mechano-kémiai műtét lefolyása megegyezik a fent leírtakkal, ebben az esetben azonban nem kerül sor helyi érzéstelenítő beadására. MOCA műtét során a tágult oldalágakat nem kezeljük, ezek visszahúzódása 3-4 hónap alatt várható.

 

MI TÖRTÉNIK A MŰTÉTET KÖVETŐEN?

 

A műtét végén az operált végtagot szorosan combtőig fáslizzuk. Ennek feladata a végtag műtét utáni nyugalomba helyezése, a fő visszértörzs kompressziója a gyorsabb gyógyulás érdekében és az esetleges vérömlenyek kialakulásának megakadályozása. A rugalmas pólya az első napon kissé szoros, de jelentős fájdalmat nem okozhat. Ha a combon legurul és a combot itt elszorítja, érdemes kicsit bevágni. Ha a fásli legurul, felette a comb kissé duzzadt lehet és minimális bőr alatti bevérzés alakulhat ki, mely gyorsan felszívódik, nincs vele teendő. A nagy mennyiségben beadott érzéstelenítő oldalt néhány óra alatt felszívódik, fokozott vizelet kiválasztással járhat. A műtét során a bőrön ejtett szúrásokból még kevés vér szivároghat, illetve az érzéstelenítő folyadék kifolyhat. Ha ez a folyadék a kötést nagyobb mértékben átáztatja, egy fedőkötés felhelyezése javasolt, a steril műtéti kötést lecserélni nem kell. Kérdés esetén feltétlenül hívja fel Dr. Szabó Attilát.

 

MIKOR MEHETEK HAZA A MŰTÉT UTÁN?

 

A műtét után felöltözik, még 10-15 percig pihen Egészségcentrumunkban, ellenőrizzük vérnyomását és pulzusát, majd nővérünk eltávolítja karjából a kanült, ellenőrzi kötését. Amennyiben jól érzi magát, kísérővel otthonába távozhat. Hazautazáskor a végtagot terhelheti, jelentős fájdalom nem várható, mozgását a szorosan feltekert rugalmas pólya esetleg akadályozhatja. Javasoljuk, hogy a műtét után valaki kísérje el, járművel vigye haza, vagy ha közelebb lakik és mindenképpen egyedül megy, akkor hívjon egy taxit. Az autóvezetés az alkalmazott gyógyszerek miatt nem megengedett a műtét napján, kivétel ez alól, ha nem történt szedáció, de a végtagok pólyázás miatt csökkent mozgásképessége ekkor is akadályozhatja a vezetést.

 

MILYEN TEENDŐIM VANNAK OTTHON A MŰTÉT NAPJÁN?

 

A műtét után nagyobb, gyógyszert igénylő fájdalom általában nem jelentkezik, de szükség esetén természetesen vegyen be fájdalomcsillapítót (amit pl. fejfájás esetén venne be). A felhelyezett rugalmas pólya vagy harisnya feladata, hogy a végtagot a műtéti beavatkozás után nyugalomba helyezze, megakadályozza a nagyobb vérzést, vérömlenyek kialakulását. Kismértékű szorosság teljesen normális, sőt szükséges, ha jobban szorítaná, esetleg meg kell lazítani. Ha a lábfej bedagadna, a végtag felpolcolása javasolt. Kisebb savós-véres átütés esetén egy kis fedőkötést helyezzen a meglevő kötés tetejére.

A műtét napján nyugodtan mozoghat, terhelheti a lábát, de nagyobb fizikai megterhelés aznap nem javasolt.

A műtétek után kialakuló esetleges mélyvénás trombózis megelőzésére a műtéti beavatkozások után 5 napig szokásos a bőralatti (subcutan) injekciós véralvadás gátlás. Ez úgynevezett kis molekulasúlyú heparinnal (LMWH) történik. Az injekciót a műtét napján kapja kézhez, nővérünk megmutatja, elmagyarázza a használatát. Az első injekció a műtét utáni nap reggelén esedékes, majd lehetőleg mindig ugyanabban a napszakban 5 napig. Ha sokat mozog, nem fekszik, már egy hét után abbahagyható, a maradék injekciót tegye el egy hosszabb utazáshoz vagy másik műtéthez. Kérésére az első injekciót az első kötéscsere alkalmával beadjuk.

 

MIKOR TÖRTÉNIK A KONTROLL VIZSGÁLAT?

 

Kiterjedtebb műtét esetén a műtét másnapján megbeszélt időpontban a rendelőben találkozik Szabó doktorral, aki eltávolítja a műtéti kötést, ellenőrzi az operált végtagot. A műtét közben ejtett kis szúrások helyei még vérezhetnek, ezért 3 napra ide kötést helyezünk fel, hogy megakadályozzuk a sebek befertőződését. A kötésre kompresszió kerül: ez lehet II. fokozatú kompressziós harisnya, rugalmas pólya vagy tépőzáras kompressziós eszköz (CircAid Juxta-Lite). A kompressziós kötést műtét után 2 napig éjjel-nappal, majd még 2-3 hétig csak napközben javasolt viselnie. A későbbiekben hosszabb utazáskor, a végtag fokozott terhelésekor, sportoláskor javasolt a kompressziós eszközök hordása. Amennyiben csak a fő vénatörzs elzárása és néhány oldalág kezelése történt a műtét során, másnapi kontroll nem szükséges a rendelőben. Ebben az esetben másnap a kötést eltávolíthatja, lezuhanyozhat, majd a kompressziós harisnyát még 2 napig éjjel-nappal, majd még 2-3 hétig csak napközben javasolt viselnie. Kontroll megbeszélés szerint 3-4 héttel a műtét után történik.

A legkényelmesebb viselet a műtét után a CircAid Juxta-Lite kompressziós lábszárvédő, erről részletes információt a www.circaid.hu oldalon talál. A térdig érő tépőzáras eszközt 3 napra a combra felhelyezett rugalmas pólyával egészítjük ki, ezután elég csak a térd alatti kompresszió. A CircAid előnye, hogy fájdalommentesen felhelyezhető, a kompresszió mértéke tépőzárral bármikor szabályozható, kényelmes, biztonságérzetet nyújtó viselet.

 

HOGYAN ZAJLIK A GYÓGYULÁS?

 

Műtét után nyugodtan mozoghat, de természetesen a végtag jelentős terhelése, sportolás 5-7 napig nem ajánlott. A mindennapi mozgás, nem megerőltető fizikai munka akár már másnap végezhető, a fokozatos terhelés idejét saját maga érzi legjobban. A műtét után egy héttel könnyű sport, gyaloglás, futás végezhető, alsó végtagok erős terhelése 2-3 hét múlva javasolt. Természetesen mindenki reakciója egyéni, ezért pontos időpontok nem adhatók.

A műtét alatt ejtett apró szúrások néhány nap alatt gyógyulnak, kevés savós vagy véres szivárgás még napokig előfordulhat, ez nem jelent bajt. Fontos, hogy amíg szivárgás észlelhető, legyen a seben kötés, egyszer használatos sebtapasz, hogy megakadályozzuk ez elfertőződést. 3 nap múlva lezuhanyozhat, ez a gyógyulást nem befolyásolja, kádfürdő vagy uszoda azonban csak két héttel a műtét után javasolt.

A műtéti területen előfordulhatnak kisebb véraláfutások. Ennek oka a helyi érzéstelenítés során okozott hajszálér sérülés, kis vérömlennyel, felszívódásuk néhány nap alatt spontán megtörténik, teendő nincs. A műtét során felhelyezett kötés néha összegyűrődik, ez is okozhat véraláfutást, szintén önmagától megoldódik. Az endotermális ablációval (lézeres vagy rádiófrekvenciás beavatkozással) elzárt erekben véralvadék képződik, mely a hőhatás miatt károsodott vénafalhoz szorosan tapad, innen leszakadni nem tud, embóliaveszélyt nem jelent. Vékony comb esetén ez az elzárt vénatörzs esetleg a bőr alatt futó vastag kötegként észlelhető még körülbelül 3-6 hónapig, fájdalmat, panaszt nem okoz, a mozgást, sportolást, a végtag terhelését nem akadályozza. Bőr alatti csomókat észlelhet még a lábszáron kezelt, esetleg mikrosebészeti módszerrel eltávolított oldalágak esetében is, ezek is néhány hét alatt felszívódnak, a korábban már leírt kompressziós terápián kívül egyéb teendő nincs.

Ha a műtét területén, különösen a lábszáron, boka feletti szakaszon korábban gyulladás zajlott vagy krónikus vénás elégtelenség bőrtünetei észlelhetők, előfordulhat gyulladásos reakció. Ebben az esetben mindenképpen értesítse Dr. Szabó Attilát, aki azonnal kontrollálja a műtéti területet. Gyulladás esetén kompressziós kötés, jegelés a teendő, szükség esetén antibiotikum szedését írhatjuk elő. Egy ilyen gyulladásos reakció a gyógyulást csak néhány nappal szokta meghosszabbítani.

 

MILYEN SZÖVŐDMÉNYEI LEHETNEK A MODERN VISSZÉRMŰTÉTNEK?

 

Szövődmények: Ritkán a belboka környékén égő érzés, zsibbadás, esetleg tartós bőr-érzéskiesés jelentkezhet, közvetlenül a véna mellett futó kis bőrideg sérülés miatt (csak lézeres vagy RF műtét esetén). A fő vénatörzs lefutásának megfelelően kialakulhat tapintható, kissé érzékeny köteg, mely a végleges gyógyulás időpontját nem befolyásolja és jelentős kozmetikai vagy funkcionális zavart sem okoz. További ritka szövődmények: vérzés, sebfertőzés (igen ritka), thrombophlebitis az oldalágakban (különösebb kezelést nem igényel), mélyvénás trombózis (0,3%), tüdőembólia (egy-egy eset közlése történt, súlyos panaszokat nem okozott), a lábfejmozgató ideg (peroneus) sérülése, kis területű bőrelhalások, bőrégések (ezek megfelelő kezelés mellett hónapok alatt jó kozmetikai eredménnyel gyógyulnak), a műtét helyén visszamaradó barnás folt, pigmentáció (bőrtípustól is függő szövődmény, 10% körüli gyakorisággal, teljes megszűnése akár 18 hónapig is tarthat – 1 évnél túl történő fennállását 1-5%-ban észlelték), heg-túlburjánzás (keloid).

 

MILYEN EREDMÉNYEKET ÉRT EL OPERÁLÓ CSAPATUNK?

 

A műtét után egy-másfél hónappal kérjük vissza betegeinket kontrollra, ekkor fizikális vizsgálat és ultrahang ellenőrzés történik. A műtétnél minden betegünk kap egy kérdőívet, mely a betegségre, műtétre, gyógyulásra és a műtéttel kapcsolatos elégedettségre vonatkozó kérdéseket tartalmaz, 10 perc alatt kitölthető. Kérjük segítse munkánkat a kérdőív kitöltésével.

A kérdőívek kiértékelése és betegeink visszajelzései alapján próbáljuk szolgáltatásunkat folyamatosan fejleszteni, ez a tájékoztató is ennek köszönheti létrejöttét. A statisztikai számítások alapján a műtétek utáni fájdalom igen alacsony, fájdalomcsillapító bevételét csak ritkán teszi szükségessé, az értékelő skála pedig a műtétek után egy hónappal és egy évvel a visszérbetegek életminőségének jelentős, szignifikáns javulását mutatja.