Facebook

A nyiroködémának számos oka lehet: veleszületett rendellenesség vagy szerzett károsodás. Jellemző tünetei vannak: a bőr megvastagszik, az ujjak és a végtagok megvastagodnak, kézfej illetve a lábfej cipószerűre dagad, a bőr feszül, ami fájdalomhoz vezethet.

A nyiroködéma kezelése komplex terápia, melynek célja az ödéma fellazítása és kiürítése, valamint az ödémamentes állapot fenntartása gyógyászati eszközök segítségével. A kezelés részei: a kézi és gépi nyirokdrenázs, a kompressziós terápia, a bőrápolási – életmódi tanácsadás és az önkezelés betanítása.

A nyiroködémában kezeletlenül súlyos szövődmények alakulhatnak ki, mozgáskorlátozottsághoz és járásképtelenséghez vezethet.

A gépi nyirokdrenázs a kompressziós terápia része, csak kiegészítő kezelésként alkalmazható.

Kézi nyirokdrenázs során a szövetközti folyadék nyirokereken keresztüli el- és továbbvezetését végzem. Ez a drenázs egy meghatározott fogástechnikára alapulva a betegség által meghatározott irányban és sorrendben egymás után következő ritmikus köröző és pumpáló fogások sorozatából áll. Célja, hogy a szövetközti folyadékot a nyirokerekbe, majd továbbvezetve a test középpontja felé a véráramba visszajuttassuk.

A kezeléssel elérhetővé válik, hogy a daganatos műtét, sugárterápia miatt károsodott nyirokérrendszert megkerülve a szövetek között felhalmozódott folyadék a működőképes nyirokerekbe jusson. Ehhez azonban megfelelő anatómiai, élettani és klinikai tudással rendelkező szakember szükséges.

A drenázs hatása:

– a duzzanat okozta feszülés, fájdalom csökken illetve megszűnik
– csökken a szervezetet terhelő salakanyagok mennyisége
– megnő a méreganyagok kiszűrése és kiürülése
– javul a sejtek anyagcseréje, tápanyag és oxigén ellátása
– javul a szervezet általános állapota
– aktiválja az immunrendszert és a sejt- és anyagcsere folyamatokat
– felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat, a sebek könnyebben gyógyulnak
– erősödik az immunrendszer

Összességében jobb életminőséget eredményez.

Kompressziós kötés alkalmazásának célja, hogy az ödémás testfelületre felhelyezve olyan állandó nyomást fejtsen ki, amely a vérkeringés akadályozása nélkül növeli a kötőszöveti nyomást, fokozza a vénákba és a nyirokerekbe történő folyadék-, és anyagvisszaszívást, azaz a szövetekben jelentős ödéma csökkenést eredményez.

A kompressziós fáslizás során több rétegben kell a rugalmas pólyákat felhelyezni. A tévhitekkel ellentétben a jól felhelyezett bandázs nem rontja a vérkeringést és a bőr lélegzik alatta.

A helytelen fáslizás helyrehozhatatlan károkat okozhat, keringési elégtelenséget, súlyos sebeket és fertőzéseket. Ezért fontosnak tartom, hogy a beteg illetve a hozzátartozója megtanulja a helyes fáslizást.

A kiegészítő eszközök szerepe a bőrvédelem és a nyomás kiegyenlítése. A különböző formájú kompresszek a nehezen mobilizálható ödémás területekről segítik a nyirokfolyadék kiürülését.

Gépi nyirokmasszázs:

A gép által előidézett nyomáshullám segíti a nyirokfolyadék kiürülését a szövetekből. A mechanikus kompresszió csak akkor alkalmazható, ha a kezelő meggyőződik arról, hogy a periféria felől a nyirokáramlás a központ felé akadálytalanul megtörténhet, azaz a nyirokelfolyásnak már nincs akadálya.

A gépi kompresszió a mandzsetta rekeszein keresztül nyomást gyakorol a szövetekre, de a szállítás irányát nem tudja teljesen befolyásolni. Abban az esetben, ha az elvezetés még nem lehetséges a centrum felé, mert még nem nyitottak a nyirokutak, akkor a folyadék a nem kívánt helyekre áramolhat, fokozódhat az ödéma, romolhat a beteg állapota. Ezért a mechanikus gépi kezelést minden esetben a kézi nyirok drenázsnak és a kompressziós fáslizásnak kell megelőznie és kiegészítenie.

A készülékben az elektromos kompresszor levegőt nyom a géphez kapcsolt speciális mandzsettába. Az alsó végtagi nyiroködéma kezelésében csak több, 6-12 rekeszes mandzsettát lehet használni. A mandzsetta az ujjaktól a törzs felé hullámszerűen töltődik fel levegővel. A kezelés elve azon alapszik, hogy a sorba kapcsolt pneumatikus rekeszek a nyirokerek pulzációját utánzó ritmussal kompressziós hatást fejtenek ki a végtag kötőszövetére. A kompressziós gépi kezelés alkalmazása során a vérnyomás érték kontrollálása feltétlenül szükséges, mert befolyásolhatja a vérnyomást.

Gyógytorna kezeléssel a megbetegedett vagy sérült testrészek fájdalommentességét és mozgáskészségét állítom helyre különböző mozgásszervi és keringési betegségek esetén. Az állapotfelmérést követően egyénre szabott tornát tartok, különböző eszközök segítségével. A gyógytorna és nyiroködéma kezelések alkalmával gyakran használom a kinesiotapet kiegészítő technikaként.

Személyre szabott kezelések

Rendelőnkben elérhetők speciális fizioterápiás módszerek és eszközök, sokrétű szakmai tapasztalat, kiváló gyógyászati berendezések és eszközök – itt Ön garantáltan a legmegfelelőbb kezelést kapja.

  • Nyirok, visszér, zsír ödématerápia
  • Kompressziós kezelések
  • Gyógytorna keringési és mozgásszervi panaszokra: egyéni és kiscsoportos formában
  • Életmód tanácsadás, súlykontroll
  • Rehabilitáció műtétek után
  • Gyógyászati és gimnasztikai eszközök alkalmazása
 
Gyakran ismételt kérdések
további kérdések
Mi a visszérbetegség?
A visszérbetegség a felületes vénás rendszer megbetegedése. A visszereken, más néven a vénákon áramlik vissza a végtagokból a vér a szív felé. Ezt a gravitációval ellentétes irányú áramlást a vénák falában lévő zárószelepként működő billentyűzet és az izomműködés pumpafunkciója biztosítja. Amennyiben különböző okok miatt nem zár jól a billentyűzet, a keringő vér a vénákból nem tud a szív felé teljesen kiürülni, a végtag megduzzad és feszülő érzés jelentkezik. A véráramlás lelassulásának következménye a felületes vénák falának kitágulása és egy önmagát súlyosbító körfolyamat beindulása. A kezeletlen visszérbetegség súlyos szövődmények kialakulásához vezethet.
Szeretnék visszérműtétet, de még előbb tervezünk gyereket
Inkább a terhesség előtt, érdemes elvégezni a műtétet, mert a terhesség alatt tovább romlik az állapot, kialakulhat trombózis a hormonális és mechanikai hatások miatt.
Mit kell tudni a lábszárfekélyről?
A krónikus vénás betegségek legsúlyosabb formája, késői szövődménye a lábszárfekély kialakulása. Az érintett terület bőre fokozottan pigmentált, elszíneződött, később elfehéredik, a bőr elvékonyodik, a bőr alatti kötőszövet megvastagodik, az érintett terület sokszor igen fájdalmas, gyakran gyulladt, az egész lábszár megduzzadt, ödémás. Kis sérülés hatására, vagy akár spontán is felületes, gyulladásos környezetű fekélyek alakulnak ki, melyek nehezen gyógyulnak, fájdalmasak. Új lehetőséget teremt a helyi sebkezelésben a lézer alkalmazása. Lézerünk segítségével a sebtisztítást végezzük el, a sugár a sebet felületesen rétegről-rétegre megtisztítja, fertőtleníti, mindezt fájdalommentesen. További információ: https://vpmed.hu/informaciok/fekelykezeles/
Hány alkalomra lesz szükségem?
Ez több tényezőtől is függhet, köztük a visszérbetegség előrehaladottságától is. Dr. Szabó Attila az alapos vizsgálatok után erre a kérdésére is választ ad. Jelentkezzen be most!
Milyen vizsgálatok lesznek lézeres és rádiófrekvenciás műtét előtt?

A műtét alapvető feltétele az ép mélyvénás keringés, igazolásához duplex ultrahang vizsgálat szükséges. Továbbá EKG vizsgálat történik, ellenőrizzük a laboratóriumi paramétereket, illetve mellkasröntgen felvétel készül. Az aneszteziológiai kockázat felmérés is része az előzetes ambuláns vizsgálatnak.

Minek megoperálni a visszeret, úgyis kiújul!
Sokszor lehet hallani, hogy egyesek azért nem akarnak műtétet, mert a környezetükben sokan vannak, akiknek kiújult műtét után. A kiújulás – recidíva – leggyakoribb oka a nem megfelelő műtéti technika, amely sajnos még érsebészek között is előfordul, de nem érsebészek között nagyon magas. Ennek oka legtöbbször az, hogy nem végeznek ultrahang vizsgálatot a műtét előtt illetve alatt, így a beavatkozás „vakon” történik, nem a megfelelő értörzset kezelik, vagy nem megfelelő módon kezelik. Megfelelő technikával, modern módszerekkel a kiújulás lényegesen ritkábban fordul elő!
Nem fog hiányozni az a visszér, amit eltávolítanak?
A válasz határozott “NEM”! Fontos tudni, hogy a tág, kanyargós visszerekben nincs megfelelő keringés, azaz ezek a károsodott visszerek nem tudják a szív felé szállítani a vért. Ezen felül, normálisan is a vénás keringés döntő többsége a mélyvénákban szállítódik, az egészséges visszér (pl. szív-, vagy érműtétnél) eltávolítása sem jár semmilyen tünettel.
Érdemes eltávolítani a visszeret?
A tág, kanyargós visszerek fala átalakul, elvesztik rugalmasságukat, az egészséges visszerek falában található simaizom átalakul kötőszövetté, így összehúzódni már nem tud. Feladatát továbbiakban nem tudja ellátni, sőt fokozza a panaszokat, tehát eltávolítása javasolt.