Facebook

A nyiroködémának számos oka lehet: veleszületett rendellenesség vagy szerzett károsodás. Jellemző tünetei vannak: a bőr megvastagszik, az ujjak és a végtagok megvastagodnak, kézfej illetve a lábfej cipószerűre dagad, a bőr feszül, ami fájdalomhoz vezethet.

A nyiroködéma kezelése komplex terápia, melynek célja az ödéma fellazítása és kiürítése, valamint az ödémamentes állapot fenntartása gyógyászati eszközök segítségével. A kezelés részei: a kézi és gépi nyirokdrenázs, a kompressziós terápia, a bőrápolási – életmódi tanácsadás és az önkezelés betanítása.

A nyiroködémában kezeletlenül súlyos szövődmények alakulhatnak ki, mozgáskorlátozottsághoz és járásképtelenséghez vezethet.

A gépi nyirokdrenázs a kompressziós terápia része, csak kiegészítő kezelésként alkalmazható.

Kézi nyirokdrenázs során a szövetközti folyadék nyirokereken keresztüli el- és továbbvezetését végzem. Ez a drenázs egy meghatározott fogástechnikára alapulva a betegség által meghatározott irányban és sorrendben egymás után következő ritmikus köröző és pumpáló fogások sorozatából áll. Célja, hogy a szövetközti folyadékot a nyirokerekbe, majd továbbvezetve a test középpontja felé a véráramba visszajuttassuk.

A kezeléssel elérhetővé válik, hogy a daganatos műtét, sugárterápia miatt károsodott nyirokérrendszert megkerülve a szövetek között felhalmozódott folyadék a működőképes nyirokerekbe jusson. Ehhez azonban megfelelő anatómiai, élettani és klinikai tudással rendelkező szakember szükséges.

A drenázs hatása:

– a duzzanat okozta feszülés, fájdalom csökken illetve megszűnik
– csökken a szervezetet terhelő salakanyagok mennyisége
– megnő a méreganyagok kiszűrése és kiürülése
– javul a sejtek anyagcseréje, tápanyag és oxigén ellátása
– javul a szervezet általános állapota
– aktiválja az immunrendszert és a sejt- és anyagcsere folyamatokat
– felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat, a sebek könnyebben gyógyulnak
– erősödik az immunrendszer

Összességében jobb életminőséget eredményez.

Kompressziós kötés alkalmazásának célja, hogy az ödémás testfelületre felhelyezve olyan állandó nyomást fejtsen ki, amely a vérkeringés akadályozása nélkül növeli a kötőszöveti nyomást, fokozza a vénákba és a nyirokerekbe történő folyadék-, és anyagvisszaszívást, azaz a szövetekben jelentős ödéma csökkenést eredményez.

A kompressziós fáslizás során több rétegben kell a rugalmas pólyákat felhelyezni. A tévhitekkel ellentétben a jól felhelyezett bandázs nem rontja a vérkeringést és a bőr lélegzik alatta.

A helytelen fáslizás helyrehozhatatlan károkat okozhat, keringési elégtelenséget, súlyos sebeket és fertőzéseket. Ezért fontosnak tartom, hogy a beteg illetve a hozzátartozója megtanulja a helyes fáslizást.

A kiegészítő eszközök szerepe a bőrvédelem és a nyomás kiegyenlítése. A különböző formájú kompresszek a nehezen mobilizálható ödémás területekről segítik a nyirokfolyadék kiürülését.

Gépi nyirokmasszázs:

A gép által előidézett nyomáshullám segíti a nyirokfolyadék kiürülését a szövetekből. A mechanikus kompresszió csak akkor alkalmazható, ha a kezelő meggyőződik arról, hogy a periféria felől a nyirokáramlás a központ felé akadálytalanul megtörténhet, azaz a nyirokelfolyásnak már nincs akadálya.

A gépi kompresszió a mandzsetta rekeszein keresztül nyomást gyakorol a szövetekre, de a szállítás irányát nem tudja teljesen befolyásolni. Abban az esetben, ha az elvezetés még nem lehetséges a centrum felé, mert még nem nyitottak a nyirokutak, akkor a folyadék a nem kívánt helyekre áramolhat, fokozódhat az ödéma, romolhat a beteg állapota. Ezért a mechanikus gépi kezelést minden esetben a kézi nyirok drenázsnak és a kompressziós fáslizásnak kell megelőznie és kiegészítenie.

A készülékben az elektromos kompresszor levegőt nyom a géphez kapcsolt speciális mandzsettába. Az alsó végtagi nyiroködéma kezelésében csak több, 6-12 rekeszes mandzsettát lehet használni. A mandzsetta az ujjaktól a törzs felé hullámszerűen töltődik fel levegővel. A kezelés elve azon alapszik, hogy a sorba kapcsolt pneumatikus rekeszek a nyirokerek pulzációját utánzó ritmussal kompressziós hatást fejtenek ki a végtag kötőszövetére. A kompressziós gépi kezelés alkalmazása során a vérnyomás érték kontrollálása feltétlenül szükséges, mert befolyásolhatja a vérnyomást.

Gyógytorna kezeléssel a megbetegedett vagy sérült testrészek fájdalommentességét és mozgáskészségét állítom helyre különböző mozgásszervi és keringési betegségek esetén. Az állapotfelmérést követően egyénre szabott tornát tartok, különböző eszközök segítségével. A gyógytorna és nyiroködéma kezelések alkalmával gyakran használom a kinesiotapet kiegészítő technikaként.

Személyre szabott kezelések

Rendelőnkben elérhetők speciális fizioterápiás módszerek és eszközök, sokrétű szakmai tapasztalat, kiváló gyógyászati berendezések és eszközök – itt Ön garantáltan a legmegfelelőbb kezelést kapja.

  • Nyirok, visszér, zsír ödématerápia
  • Kompressziós kezelések
  • Gyógytorna keringési és mozgásszervi panaszokra: egyéni és kiscsoportos formában
  • Életmód tanácsadás, súlykontroll
  • Rehabilitáció műtétek után
  • Gyógyászati és gimnasztikai eszközök alkalmazása
 
Gyakran ismételt kérdések
további kérdések
Miért fontos a helyes étrend?
A visszerek kialakulásában számos tényező szerepet játszhat. A genetikai faktorok mellett nagy szerepe van az elhízásnak, valamint a túlsúlynak, ami ellen szerencsére sokat lehet tenni a a kiegyensúlyozott étrenddel. A VP-Med Egészségcentrumnál életmód tanácsokkal is hozzájárulunk pácienseink egészségéhez.
Miben segíthet a családterápia?
Manapság sok impulzus és stressz ér minket nap, mint nap. A különböző terápiák és tanácsadások nagy segítséget jelenthetnek, és mára egyre inkább elterjedtek. A családterápia azt emeli ki, hogy a családtagok hatnak egymásra, és lehetséges, hogy egy-egy egészségügyi problémának a hátterében valójában a rossz családon belüli kommunikáció áll. Tudjon meg többet: https://vpmed.hu/szolgaltatasok/psziche-terapia/
Megszüntethető a visszeresség “házilag”?
A megfelelő életmód sokat segíthet a megelőzésben, de ez nem csak az étkezésen múlik! A rendszeres mozgás, sportolás támogatja a vénás keringést, emellett a közérzeten is sokat javít. A legjobb megoldás, ha Ön is szakemberhez fordul, hogy az Ön esetében mi a megfelelő kezelési mód!
Kiknél jelentkezik leggyakrabban a visszér?
A visszér leggyakrabban 40 év feletti nőknél jelentkezik, azonban korábban is kialakulhat! A kialakulás okai között szerepelhet az álló- vagy ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a súlyfelesleg, a többszöri szülés, a magas sarkú cipő viselése és a nehéz terhek cipelése. Ha jellemzőek Önre ezek, és gyakran fáj, esetleg éjszaka görcsöl a lába, vagy erek jelennek meg a lábszáron, érdemes szakemberrel konzultálni.
Fájdalmas?
A modern technológiával történő visszérkezelések előnye (pl. lézeres kezelés), hogy szinte alig járnak fájdalommal, esetleg enyhe csípő érzés jelentkezhet. Ezenkívül minimális a műtét utáni bevérzés a szövetek között, így minimális a sebfájdalom.
Mi történik, ha nem kerül sor a beavatkozásra?
A visszérműtét elmaradása esetén várható a panaszok fokozódása, krónikus vénás elégtelenség, lábszárfekély kialakulása, az ilyen szövődményes esetek műtétje jelentősen nagyobb kockázattal jár. A mechano-kémiai ablációs műtétnek abszolút indikációja nincs, csak a kockázat-haszon arány mérlegelése után végezzük el a műtétet. A kozmetikai eredmény néhány héttel a beavatkozás elvégzése után már jól látható.
A masszázs vajon segít vagy ront a visszér helyzetén?
A klasszikus masszázs tilos a vénagyulladás esetén! A visszértágulatokat a szív irányába, finoman simogatva masszírozza, de lehetőleg ne túl gyakran!
Mi az a pszichoterápia?
Egy gyógyító célú beavatkozás közvetlen kommunikáció segítségével, bizalmi viszony egy hivatásos segítő személlyel. Több szempont szerint is fel lehet osztani: lehet tünetre irányuló, támogató, tehermentesítő, illetve konfliktusra irányuló, konfrontáló, elvárásokat támasztó módszerek. Szeretne többet tudni a témáról? Kattints ide: https://vpmed.hu/szolgaltatasok/psziche-terapia/