Érsebészet, lézeres és rádiófrekvenciás visszérkezelés – VP-Med Kft.

A gépi nyirokdrenázs a kompressziós terápia része, csak kiegészítő kezelésként alkalmazható.

Kézi nyirokdrenázs során a szövetközti folyadék nyirokereken keresztüli el- és továbbvezetését végzem. Ez a drenázs egy meghatározott fogástechnikára alapulva a betegség által meghatározott irányban és sorrendben egymás után következő ritmikus köröző és pumpáló fogások sorozatából áll. Célja, hogy a szövetközti folyadékot a nyirokerekbe, majd továbbvezetve a test középpontja felé a véráramba visszajuttassuk.

A kezeléssel elérhetővé válik, hogy a daganatos műtét, sugárterápia miatt károsodott nyirokérrendszert megkerülve a szövetek között felhalmozódott folyadék a működőképes nyirokerekbe jusson. Ehhez azonban megfelelő anatómiai, élettani és klinikai tudással rendelkező szakember szükséges.

Időpontfoglalás

Kérjük, hívja a +36 30 963 1363-as számot, melyen kollégánk készségesen segít Önnek kérdés és időpontfoglalás esetén is. Amennyiben vonalunk foglalt, kérjük ismételje meg hívását később!

Időpontfoglalás
Összességében jobb életminőséget eredményez

Kompressziós kötés alkalmazásának célja, hogy az ödémás testfelületre felhelyezve olyan állandó nyomást fejtsen ki, amely a vérkeringés akadályozása nélkül növeli a kötőszöveti nyomást, fokozza a vénákba és a nyirokerekbe történő folyadék-, és anyagvisszaszívást, azaz a szövetekben jelentős ödéma csökkenést eredményez.

A kompressziós fáslizás során több rétegben kell a rugalmas pólyákat felhelyezni. A tévhitekkel ellentétben a jól felhelyezett bandázs nem rontja a vérkeringést és a bőr lélegzik alatta.

A helytelen fáslizás helyrehozhatatlan károkat okozhat, keringési elégtelenséget, súlyos sebeket és fertőzéseket. Ezért fontosnak tartom, hogy a beteg, illetve a hozzátartozója megtanulja a helyes fáslizást.

A kiegészítő eszközök szerepe a bőrvédelem és a nyomás kiegyenlítése. A különböző formájú kompresszek a nehezen mobilizálható ödémás területekről segítik a nyirokfolyadék kiürülését.

 

Gépi nyirokmasszázs:

A gép által előidézett nyomáshullám segíti a nyirokfolyadék kiürülését a szövetekből. A mechanikus kompresszió csak akkor alkalmazható, ha a kezelő meggyőződik arról, hogy a periféria felől a nyirokáramlás a központ felé akadálytalanul megtörténhet, azaz a nyirokelfolyásnak már nincs akadálya.

A gépi kompresszió a mandzsetta rekeszein keresztül nyomást gyakorol a szövetekre, de a szállítás irányát nem tudja teljesen befolyásolni. Abban az esetben, ha az elvezetés még nem lehetséges a centrum felé, mert még nem nyitottak a nyirokutak, akkor a folyadék a nem kívánt helyekre áramolhat, fokozódhat az ödéma, romolhat a beteg állapota. Ezért a mechanikus gépi kezelést minden esetben a kézi nyirok drenázsnak és a kompressziós fáslizásnak kell megelőznie és kiegészítenie.

A készülékben az elektromos kompresszor levegőt nyom a géphez kapcsolt speciális mandzsettába. Az alsó végtagi nyiroködéma kezelésében csak több, 6-12 rekeszes mandzsettát lehet használni. A mandzsetta az ujjaktól a törzs felé hullámszerűen töltődik fel levegővel. A kezelés elve azon alapszik, hogy a sorba kapcsolt pneumatikus rekeszek a nyirokerek pulzációját utánzó ritmussal kompressziós hatást fejtenek ki a végtag kötőszövetére. A kompressziós gépi kezelés alkalmazása során a vérnyomás érték kontrollálása feltétlenül szükséges, mert befolyásolhatja a vérnyomást.

Gépi nyirokmasszázs

Gyógytorna kezeléssel a megbetegedett vagy sérült testrészek fájdalommentességét és mozgáskészségét javítom különböző mozgásszervi és keringési betegségek esetén. Legnagyobb részt ortopéd-traumatológiai (protézis beültetés utáni, csonttörések rehabilitációja) és neurológiai (stroke rehabilitáció, Parkinson-kór, sclerosis multiplex) kórképekkel rendelkező páciensekkel foglalkoztam, de kardiológiai, pulmonológiai betegekkel is dolgoztam.

Az állapotfelmérést követően egyénre szabott tornát tartok, lehetőség szerint otthon is végezhető gyakorlatokkal kiegészítve, az eredményesség növelése érdekében.

 

Személyre szabott kezelések

Rendelőnkben elérhetők speciális fizioterápiás módszerek és eszközök, sokrétű szakmai tapasztalat, kiváló gyógyászati berendezések és eszközök – itt Ön garantáltan a legmegfelelőbb kezelést kapja.

  • Nyirok, visszér, zsír ödématerápia
  • Kompressziós kezelések
  • Gyógytorna keringési és mozgásszervi panaszokra
  • Életmód tanácsadás
  • Rehabilitáció műtétek után
  • Gyógyászati és gimnasztikai eszközök alkalmazása