Érsebészet, lézeres és rádiófrekvenciás visszérkezelés – VP-Med Kft.

  A krónikus, vagy más néven nehezen gyógyuló sebek minden ötvenedik embert érintenek. Az életmód változásával, illetve a kor előrehaladtával ez a probléma egyre gyakrabban fordul elő, azonban bizonyos betegségek esetén gyakorisága megsokszorozódik. Néhány tanácsot megfogadva előfordulásuk csökkenhet, a gyógyulási idő felgyorsítható. Jelen blogbejegyzésünkben erről adunk ismertetőt Önöknek.

  1. Mit tekintünk krónikus sebnek?

  Normál esetben a sebek 7-10 nap alatt begyógyulnak. A krónikus sebek esetén ez a gyógyulás nem, vagy az átlagosnál sokkal lassabban következik be. Ennek hátterében több dolog is állhat, így például: anyagcsere betegség, vérellátási probléma, fertőzés. Krónikus sebnek akkor tekintünk egy sebet, ha a hám- és szövethiány 6 hét elteltével sem gyógyul be.

  A krónikus sebek leggyakrabban valamilyen betegség miatt alakulnak ki, mint például lábszárfekély, cukorbetegség, daganatok, fertőzések. Fontos, hogy minél hamarabb diagnosztizáljuk a sebet, illetve annak okát, mert az esély a teljes és gyors gyógyulásra annál magasabb.

  2. A krónikus seb kialakulásának rizikófaktorai

  A krónikus sebek kialakulása bizonyos betegségek esetén magasabb. Ilyen például a cukorbetegség, mert ilyenkor a láb sérülékenyebbé válik, úgynevezett cukorbeteg láb szindróma alakulhat ki. Ez esetben a körmökre és a cipőkre nagy hangsúlyt kell fektetni, ugyanis egy kisebb sérülés/nyomás is elegendő a krónikus seb kialakulásához.

  A krónikus betegségek és sebek egyik legsúlyosabb formája a lábszárfekély. A fekély kialakulhat – többek között – vénás elégtelenség, artériás eredetű problémák, cukorbetegség miatt egyaránt. Ez esetben a láb keringése romlik, a véráramlás lelassul. Természetesen – ahogyan a legtöbb betegség – ez sem egyik napról a másikra alakul ki, a fekély kialakulása előtt már nehézláb-érzés, ekcéma, ödéma is kialakulhat a betegnél. A krónikus seb általában a lábszár alsó részén keletkezik.

  3. A krónikus sebek megelőzésének lehetőségei

  A krónikus sebek kezelésének egyik legjobb módja a prevenció, illetve a rendszeres szakorvosi gondozás. Ilyen szakorvosok lehetnek – az alapbetegségtől függően – diabetológus, angiológus, érsebész, sebész, bőrgyógyász.

  A VP-Med Egészségcentrum és Oktatási központban a szakorvosi háttér rendelkezésre áll, egy helyen kezelhetőek és előzhetőek meg a problémák. A krónikus seb kialakulásának megelőzésében a különböző kiegészítő terápiáknak is nagy szerepe lehet, illetve az ápolás is rendkívül lényeges.

  Krónikus sebek kialakulása és kezelése

   

  4. Krónikus sebek kezelési lehetőségei

  A krónikus sebeket mindig szakember segítségével kell kezeltetni. A szakszerű ellátással – habár első hallásra néha drágának tűnik – spórolhatunk, hiszen, ha nem megfelelő, nem szakszerű kezelést alkalmazunk, gyakran további betegségeket idézhetünk elő, amelyek kezelése nemcsak drágább, de szövődményei akár az életet is veszélyeztethetik.

  Mivel minden seb más, így a seb megfelelő ellátása csak aprólékos vizsgálat után kezdődhet. Rendelőnkben a sebkezelés kulcsa, hogy nemcsak a sebet látjuk el megfelelően, hanem a probléma okát is igyekszünk feltárni, szükség esetén a sebek ellátása során egyéb szakorvosokkal is egyeztetünk (pl. érsebész, bőrgyógyász, diabetológus). A VP-Med Egészségcentrum és Oktatási Központban a krónikus sebek kezelésében a modern sebkezelés elveit alkalmazzuk. Ennek megfelelően a különböző betegségekből eredő sebeket nedves sebfedőkkel kezeljük és megtanítjuk betegeinket, illetve hozzátartozóikat a kötszerek, anyagok helyes használatára.

  Reméljünk blogbejegyzésünk segítségével átfogó képet kaptak a krónikus sebek szakszerű kezelésének fontosságáról. Amennyiben a fent említett problémák ismerősen csengenek, keressék fel krónikus sebkezelő specialistánkat, aki segít Önöknek sebeik szakszerű ellátásában.