Lábsebészeti műtéteket követő nyiroködéma és terápiája

Lábsebészeti műtéteket követő nyiroködéma és terápiája

Lábsebészeti műtétek következtében átmenetileg romolhat vagy végleg károsodhat a nyirokkeringés a lábon. Emiatt sokszor alakul ki akutan vagy krónikus jelleggel szöveti ödéma, nyiroködéma másnéven limfödéma, amely klinikai tünetei alapján könnyen felismerhető. Nyiroködémának több stádiuma fordulhat elő, kezdetben a duzzanat megtartja az ujjbenyomatot. Előrehaladott állapotban súlyos bőrtünetek jelennek meg az előzetes gyulladások, fertőzések következtében. A későn felismert, kezeletlen nyiroködémában komoly szövődmények alakulhatnak ki. A nyirokcsorgás a beteg életminőségét erősen leronthatja, mivel nem tud az utcán közlekedni a cipőjébe csorgó folyadék miatt.

A posztoperatív ödéma kezelése szakorvos felügyelete alatt a nyirokterápiában jártas gyógytornász feladata lenne. Külföldi kórházakban már gyakorlatban is megvalósul a nyirokterápia mint a fizioterápia része. A terapeuta már a műtét előtt alaposan kikérdezi és megvizsgálja a beteget, hogy van-e előzőleg kialakult nyiroködémája, és felméri az aktuális mozgásállapotát.

A lábsebészeti műtétet követően a gyógytornász prevenciós jelleggel végez ödémamentesítő kezelést a sebgyógyulás elősegítésére, a műtéti szövődmények elkerülése miatt. Ennek az egyénre szabott komplex terápiának része a keringésjavító gyógytorna, a kézi nyirokdrenázs és a kompressziós gyógyászati eszközök alkalmazása. Amennyiben bizonyos idő elteltével – akár hónapok, évek is lehetnek – krónikus nyiroködéma alakul ki a műtött lábon, minél hamarabb érdemes elkezdeni az ödémamentesítő kezeléseket és a beteget ellátni olyan eszközökkel, oktatással és tanácsadással, ami a mindennapjait segítheti és napi szinten képes karbantartani ödémás állapotát. Már modernebb technológiájú eszközök is segíthetnek a javult állapot megőrzésében. Ilyenek az egyedi engedéllyel elérhető, napközben is kényelmesen viselhető síkkötött harisnyák és az inelasztikus tépőzáras eszközözök. A limfödémás beteg a megfelelő kompressziós eszközöket viselve, rendszeres mozgással és nyiroktornával sokat tehet a számára elfogadhatóbb állapot megőrzéséért.

2018-ban megalakult a nyirokterapeutákat összefogó egyesület a Magyar Nyirokterapeuta Társaság. Célja, hogy elérhetővé tegye az orvosok és a nyiroködémás betegek számára a megfelelő tájékoztatást és a szakszerűen kezelő terapeuták elérhetőségét egy országos hálózat kiépítésével.

FÜREDI RITA

gyógytornász, nyirokterapeuta

Gyakran ismételt kérdések
további kérdések
Mik a visszérbetegség tünetei?
A kezdeti panaszok sokszor annyira enyhék, hogy többnyire senki nem gondol betegségre, inkább kozmetikai hibának gondolja a kék dudorokat, vagy a pókhálószerűen kirajzolódó vénákat. Sokszor még a láb zsibbadása vagy a megdagadt végtagok sem hívják fel a figyelmet a betegségre. A lábdagadás érzése, a boka megvastagodása, a bőr viszketése későbbi tünetek. Ha éjszakai izomgörcsöket, a bőr vöröses-barnás elszíneződését tapasztalja, valamint hámlást, nedvezést, akkor már előrehaladott visszérproblémáról van szó. Ha elhanyagolják a visszérbetegséget, lábszárfekély alakulhat ki. Ilyenkor már nagyon nehéz a gyógyítás, ezért rendkívül fontos, hogy időben kezdjük kezelni a betegséget. Forduljon bizalommal hozzánk budapesti visszérgyógyászati magánrendelőnkben!
Hogyan készüljek fel a visszérműtétre?
A műtéti terület sterilitásának biztosítására fontos az operálandó végtag szőrtelenítése, melynek legalkalmasabb időpontja a műtétet megelőző nap. A műtéti fertőzések elkerülése érdekében a műtét alatt ne viseljen alsóneműt, lehetőleg vegyen le minden ékszert, távolítsa el testékszereit. Javasolt a körömlakk lemosása is, a ragasztott műköröm eltávolítása nem szükséges. A műtéteket éhgyomri állapotban végzik. A reggel szokásos gyógyszereit – előzetes egyeztetés szerint – vegye be, ha a műtétre esetleg délután kerül sorra, könnyű reggeli  fogyasztható, majd egészen a műtét időpontjáig bőségesen fogyasszon folyadékot. Tartós véralvadásgátló gyógyszerek szedésének felfüggesztése nem szükséges.
Minek megoperálni a visszeret, úgyis kiújul!
Sokszor lehet hallani, hogy egyesek azért nem akarnak műtétet, mert a környezetükben sokan vannak, akiknek kiújult műtét után. A kiújulás – recidíva – leggyakoribb oka a nem megfelelő műtéti technika, amely sajnos még érsebészek között is előfordul, de nem érsebészek között nagyon magas. Ennek oka legtöbbször az, hogy nem végeznek ultrahang vizsgálatot a műtét előtt illetve alatt, így a beavatkozás „vakon” történik, nem a megfelelő értörzset kezelik, vagy nem megfelelő módon kezelik. Megfelelő technikával, modern módszerekkel a kiújulás lényegesen ritkábban fordul elő!
Mit kerüljünk visszeresség esetén?
Mindenképpen kerülje a meleg vizes fürdőt, a szaunázást és a napozást, mivel a hő miatt felerősödhetnek a panaszai!
Milyen tünetei lehetnek a visszerességnek?
Néha fáradtnak, nehéznek érzi a lábát, és éjjelenként lábgörcsei vannak? Úgy gondolja, nem komoly a probléma, ezért csak legyint rá? Éppen ezek a tünetek a visszeresség előjelei!
Megszüntethető a visszeresség “házilag”?
A megfelelő életmód sokat segíthet a megelőzésben, de ez nem csak az étkezésen múlik! A rendszeres mozgás, sportolás támogatja a vénás keringést, emellett a közérzeten is sokat javít. A legjobb megoldás, ha Ön is szakemberhez fordul, hogy az Ön esetében mi a megfelelő kezelési mód!
Melyek a visszérbetegség stádiumai?
Az első stádium esetén enyhe panaszok kísérik a kórképet, duplex vizsgálat szerint ép a billentyűzet, terhelésre a láb és a lábszár duzzanata, viszketés, égő érzés tapasztalható. A második stádium esetén mérsékelt panaszok jelentkeznek, látható a visszeresség, duplex ultrahang vizsgálat szerint elégtelen vénabillentyű diagnosztizálható. A harmadik stádiumban lezajlott, ismételt visszérgyulladások fordulnak elő, barnásan elszíneződött bőr szemrevételezhető a lábszáron. A negyedik stádiumban súlyos vénás keringési elégtelenség, lábszárfekély, maradandó szöveti károsodás állapota alakul ki.
Maradandó-e a kezelés?
Az utóbbi évtizedekben rengeteget fejlődött az orvostechnika. Ennek köszönhetően kezeléseink eredménye hosszú távon nem különbözik a hagyományos műtéti eredményektől, ráadásul modern eszközeinkkel lényegesen kisebb a műtéti megterhelés és a kockázat!