Lábszárfekély kezelése költözés előttA lábszárfekélyről már olvashattak weboldalunkon, azonban mivel szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy a legnehezebbnek tűnő esetekben is tudunk segíteni, így a jelen blogbejegyzésünkben egy nem szakszerűen kezelt páciens gyógyulását mutatjuk be Önöknek.

Anamnézis

Diabéteszes, 68 éves hölgy betegünk vidékről érkezett a VP-Med Egészségcentrum és Oktatási Központba. Elmondása alapján évek óta küzd lábszárfekélyével, amellyel kezdetben a helyi bőrgyógyászhoz járt, azonban állapota nem javult, így egyik szomszédja tanácsára kereste fel központunkat a gyógyulás reményében.

Az állapotfelvétel során megállapítottuk, hogy páciensünknek vénás elégtelensége van. Emellett körkörösen kb. 6 tenyérnyi nagyságban szabálytalan alakú, kellemetlen szagú, fertőzött lábszárfekély alakult ki, amelynek környéke gyulladt, ödémás. Jól látszik, hogy a beteget nem kezelték szakszerűen.

A fekélyes lábak, amellyel a páciens felkereste szakrendelésünket

A fekélyes lábak, amellyel a páciens felkereste szakrendelésünket

A gyógyulás lépései

A diagnózis felállítását követően a páciens részletes magyarázatot kapott a seb kötésével, illetve a sebfertőtlenítéssel kapcsolatban. Ahogyan minden esetben, úgy most is részletes tájékoztatást nyújtottunk a kompressziós pólyázás menetéről, illetve arról, hogy javulás, illetve gyógyulás csak a páciens együttműködésével érhető el.

Mivel páciensünk diabéteszes volt, így a vércukorszint mérése és szinten tartása, a diabéteszes étrend és a testmozgás is központi szerepet kapott javaslataink között, hiszen a mozgás a vérkeringésre, így a fekély gyógyulására is pozitívan hat.

A gyógyulás folyamata képekben

A gyógyulás folyamata képekben

A gyógyulás folyamata képekben

Ahogyan a képeken is látszik páciensünk a kezelés 14 hónapja alatt betartotta az általunk kérteket, amelynek köszönhetően jelentős javulást értünk el, így nyugodtan költözhetett el gyermekeihez külföldre.

A gyógyult sebek

A gyógyult sebek

Bízom benne, hogy ezen eset is bizonyítja, hogy hosszú évek után is van esély a gyógyulásra. Ne halogassák a problémát, forduljanak szakorvoshoz minél előbb!

Gyakran ismételt kérdések
további kérdések
A masszázs vajon segít vagy ront a visszér helyzetén?
A klasszikus masszázs tilos a vénagyulladás esetén! A visszértágulatokat a szív irányába, finoman simogatva masszírozza, de lehetőleg ne túl gyakran!
Hogyan tudok bejelentkezni?
A VP-Med Egészségcentrumba telefonon, emailen vagy online is be tud jelentkezni. Az online bejelentkezéshez kattintson ide.  Telefonszámunk: 36 30 963 1363 Email címünk: info@vpmed.hu Forduljon hozzánk bizalommal!
Melyek a visszérbetegség stádiumai?
Az első stádium esetén enyhe panaszok kísérik a kórképet, duplex vizsgálat szerint ép a billentyűzet, terhelésre a láb és a lábszár duzzanata, viszketés, égő érzés tapasztalható. A második stádium esetén mérsékelt panaszok jelentkeznek, látható a visszeresség, duplex ultrahang vizsgálat szerint elégtelen vénabillentyű diagnosztizálható. A harmadik stádiumban lezajlott, ismételt visszérgyulladások fordulnak elő, barnásan elszíneződött bőr szemrevételezhető a lábszáron. A negyedik stádiumban súlyos vénás keringési elégtelenség, lábszárfekély, maradandó szöveti károsodás állapota alakul ki.
Mi történik, ha nem távolítjuk el a tágult visszeret?
A tág visszérben felhalmozódó vér keringése lassú, ezért könnyebben trombotizál, mint az egészséges véna. A tartósan magas vénás nyomástól pigmentáció, fekély kialakulásának veszélye áll fenn. Azonban e szövődmények kialakulása előre nem megjósolható, kompressziós kezeléssel a trombózis és fekély kialakulásának rizikója jelentősen csökkenthető.
Milyen vizsgálatok lesznek lézeres és rádiófrekvenciás műtét előtt?

A műtét alapvető feltétele az ép mélyvénás keringés, igazolásához duplex ultrahang vizsgálat szükséges. Továbbá EKG vizsgálat történik, ellenőrizzük a laboratóriumi paramétereket, illetve mellkasröntgen felvétel készül. Az aneszteziológiai kockázat felmérés is része az előzetes ambuláns vizsgálatnak.

Szeretnék visszérműtétet, de még előbb tervezünk gyereket
Inkább a terhesség előtt, érdemes elvégezni a műtétet, mert a terhesség alatt tovább romlik az állapot, kialakulhat trombózis a hormonális és mechanikai hatások miatt.
Megszüntethető a visszeresség “házilag”?
A megfelelő életmód sokat segíthet a megelőzésben, de ez nem csak az étkezésen múlik! A rendszeres mozgás, sportolás támogatja a vénás keringést, emellett a közérzeten is sokat javít. A legjobb megoldás, ha Ön is szakemberhez fordul, hogy az Ön esetében mi a megfelelő kezelési mód!
Hogyan történik az érzéstelenítés lézeres és RF műtétnél?

Helyi érzéstelenítést alkalmazunk, szükség esetén intravénás érzéstelenítéssel kiegészítve. A műtét során a lézerszál vagy rádiófrekvenciás (RF) katéter bevezetése előtt az operált területet hígított helyi érzéstelenítő oldattal fecskendezzük körbe, a pontos adagolást ultrahang segítségével ellenőrizzük. A helyi érzéstelenítő hatására a fájdalomérzés az érintett területen megszűnik, azonban a tapintást továbbra is érzi a beteg, ez azonban egyáltalán nem kellemetlen. A vénatörzsek lézeres vagy rádiófrekvenciás (RF) kezelése során a visszér jelentősen felmelegszik, ennek a hőnek egy része a környezetre is átadódhat, mely helyi melegedés formájában észlelhető, azonban ez sem éri el a fájdalom szintjét. Ha mindezek ellenére mégis kellemetlen érzés, fájdalom jelentkezne, a műtétnél jelen lévő altató orvos intravénás fájdalomcsillapítóval, nyugtatóval kiegészíti a műtéti érzéstelenítést.