Lábszárfekély kezelése költözés előttA lábszárfekélyről már olvashattak weboldalunkon, azonban mivel szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy a legnehezebbnek tűnő esetekben is tudunk segíteni, így a jelen blogbejegyzésünkben egy nem szakszerűen kezelt páciens gyógyulását mutatjuk be Önöknek.

Anamnézis

Diabéteszes, 68 éves hölgy betegünk vidékről érkezett a VP-Med Egészségcentrum és Oktatási Központba. Elmondása alapján évek óta küzd lábszárfekélyével, amellyel kezdetben a helyi bőrgyógyászhoz járt, azonban állapota nem javult, így egyik szomszédja tanácsára kereste fel központunkat a gyógyulás reményében.

Az állapotfelvétel során megállapítottuk, hogy páciensünknek vénás elégtelensége van. Emellett körkörösen kb. 6 tenyérnyi nagyságban szabálytalan alakú, kellemetlen szagú, fertőzött lábszárfekély alakult ki, amelynek környéke gyulladt, ödémás. Jól látszik, hogy a beteget nem kezelték szakszerűen.

A fekélyes lábak, amellyel a páciens felkereste szakrendelésünket

A fekélyes lábak, amellyel a páciens felkereste szakrendelésünket

A gyógyulás lépései

A diagnózis felállítását követően a páciens részletes magyarázatot kapott a seb kötésével, illetve a sebfertőtlenítéssel kapcsolatban. Ahogyan minden esetben, úgy most is részletes tájékoztatást nyújtottunk a kompressziós pólyázás menetéről, illetve arról, hogy javulás, illetve gyógyulás csak a páciens együttműködésével érhető el.

Mivel páciensünk diabéteszes volt, így a vércukorszint mérése és szinten tartása, a diabéteszes étrend és a testmozgás is központi szerepet kapott javaslataink között, hiszen a mozgás a vérkeringésre, így a fekély gyógyulására is pozitívan hat.

A gyógyulás folyamata képekben

A gyógyulás folyamata képekben

A gyógyulás folyamata képekben

Ahogyan a képeken is látszik páciensünk a kezelés 14 hónapja alatt betartotta az általunk kérteket, amelynek köszönhetően jelentős javulást értünk el, így nyugodtan költözhetett el gyermekeihez külföldre.

A gyógyult sebek

A gyógyult sebek

Bízom benne, hogy ezen eset is bizonyítja, hogy hosszú évek után is van esély a gyógyulásra. Ne halogassák a problémát, forduljanak szakorvoshoz minél előbb!

Gyakran ismételt kérdések
további kérdések
Mi a visszérbetegség?
A visszérbetegség a felületes vénás rendszer megbetegedése. A visszereken, más néven a vénákon áramlik vissza a végtagokból a vér a szív felé. Ezt a gravitációval ellentétes irányú áramlást a vénák falában lévő zárószelepként működő billentyűzet és az izomműködés pumpafunkciója biztosítja. Amennyiben különböző okok miatt nem zár jól a billentyűzet, a keringő vér a vénákból nem tud a szív felé teljesen kiürülni, a végtag megduzzad és feszülő érzés jelentkezik. A véráramlás lelassulásának következménye a felületes vénák falának kitágulása és egy önmagát súlyosbító körfolyamat beindulása. A kezeletlen visszérbetegség súlyos szövődmények kialakulásához vezethet.
A masszázs vajon segít vagy ront a visszér helyzetén?
A klasszikus masszázs tilos a vénagyulladás esetén! A visszértágulatokat a szív irányába, finoman simogatva masszírozza, de lehetőleg ne túl gyakran!
Mire kell ügyelni a lézeres és rádiófrekvenciás visszérműtét után?

A visszérműtét után közvetlenül beteg felkelhet, majd sebészi ellenőrzés után kísérőjével otthonába távozhat. Trombózis megelőzésére 5 napig véralvadás-gátló injekciós kezelés javasolt. Otthonában szabadon mozoghat, 1-2 nap után zuhanyozhat, II. fokozatú kompressziós harisnya viselése 2 napig éjjel-nappal, majd még 2-3 hétig napközben javasolt. A műtét után 1-2 nappal ismét dolgozhat, azonban a tartós eredmény érdekében egy hétig nehéz fizikai munkát ne végezzen, ne sportoljon!

Örökölhető-e a visszeresség?

Örökölhető-e a visszeresség?

Mint minden kórképnek, a visszérbetegség kialakulásának is számos rizikótényezője van. Az örökletes hajlam a vénás betegségek megjelenésében is komoly szerepet játszik, a kórkép családi halmozódásának előfordulása esetén, az utódokban nagyobb eséllyel alakul ki visszeresség. Amennyiben visszérbetegség az egyik szülőnél jelentkezik, a gyermeknek, ötven százaléka esélye van arra, hogy esetében is jelentkeznek visszeres problémák.

Ha mindkét szülő visszérbetegségben szenved, az utódoknál "már" hatvan százalék az esély arra, hogy életük során visszérbetegség alakul ki. Hangsúlyozni kell azonban, hogy számos életmódbeli tényező is befolyásolja a kórkép megjelenését, így azok, akiknél családi "örökség" a visszeresség, tudatos életvezetéssel segíthetnek a visszeresség kialakulásának megelőzésében, illetve a kórkép megjelenésének késleltetésében.

Visszérpanaszok esetén forduljon bizalommal visszérgyógyászati magánrendelésünkön Dr. Szabó Attila érsebész, visszérspecialistához!

Mennyi ideig kell kórházban maradni a visszérműtétet követően?
A visszérkezelés ambuláns sebészeti beavatkozásként történik: panaszmentesség esetén a műtét után rövid idővel kísérővel távozhat.
Műtét után nagy vérömleny alakult ki a combon vagy a lábszáron – vissza kell menni az orvoshoz?
Alapvetően természetes, ha a műtét után pár nappal láthatóvá válik a bőrön is vérömleny, a gond csak akkor van, ha ez folyamatosan növekszik, feszül, gyulladást, lázas állapotot okoz. Ha az eset kérdéses, inkább mutassák meg olyannak, aki ért hozzá.
Okoz-e égési sérülést a lézer?
A Dr. Szabó Attila által alkalmazott lézer nem okoz égési sérülést, hiszen a lézer fénye a bőr felsőbb rétegein akadálytalanul képes áthatolni, azt nem károsítja. A lézeres kezelés előnye, hogy szinte teljesen fájdalommentes, ráadásul a kezelés után pár nappal már munkába lehet állni. Többet szeretne tudni? Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kiknél jelentkezik leggyakrabban a visszér?
A visszér leggyakrabban 40 év feletti nőknél jelentkezik, azonban korábban is kialakulhat! A kialakulás okai között szerepelhet az álló- vagy ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a súlyfelesleg, a többszöri szülés, a magas sarkú cipő viselése és a nehéz terhek cipelése. Ha jellemzőek Önre ezek, és gyakran fáj, esetleg éjszaka görcsöl a lába, vagy erek jelennek meg a lábszáron, érdemes szakemberrel konzultálni.