Érsebészet, lézeres és rádiófrekvenciás visszérkezelés – VP-Med Kft.

A lábszárfekélyről már több esetben írtunk Önöknek, hiszen napjainkban az egyik leggyakoribb probléma, amellyel felkeresik szakrendelésünket. Jelen blogbejegyzésünkben egy 61 éves hölgy páciensünk sebkezelésének gyógyulását mutatjuk be Önöknek.

Anamnézis

Hölgy páciensünknél hosszú idő óta állt fenn lábszárfekély. Több orvosnál is járt, néhányan már az amputációt javasolták számára, azonban egy érsebész javaslatára felkereste a VP-Med Egészségcentrum és Oktatási Központot, hogy sebét szakszerűen ellássuk.

A sebek, amellyel a páciens felkereste szakrendelésünket

A sebek, amellyel a páciens felkereste szakrendelésünket

A gyógyulás lépései

Az első vizit alkalmával láttuk, hogy az egyik lábszáron körkörösen több mint 5-6 tenyérnyi nagyságban, szabálytalan alakú erősen lepedékes, szennyezett, bűzös, fertőzött lábszárfekélye volt a páciensnek.

Emellett a másik oldalon egy kb. tenyérnyi nagyságú, 1 cm mélységű szövethiány is megfigyelhető volt a hölgy lábán, amely szintén erősen bűzös lepedékkel fedett volt. A sebszélek mindenütt felmaceráltak, felhánytak voltak, a sebkörnyéke pedig nagyon vörös, gyulladt, ödémás.

Habár a leírás és a képek is elrettentőek, fontos megjegyeznünk, hogy ezek egy részéről nem páciensünk tehet, hanem a korábbi – nem túl szakszerű – ellátás.

A konzultáció során részletesen elmagyaráztuk páciensünknek, hogyan kötözze a sebét, a megfelelő sebfertőtlenítéstől a kötszerváltásig és a helyes kompressziós terápiáig.

a gyógyulás folyamata képekben a gyógyulás folyamata képekben a gyógyulás folyamata képekben

Íme a gyógyulás folyamata képekben

Mivel a sebek már hosszú ideje fennálltak, a gyógyulási folyamat is hosszú volt, páciensünk azonban fegyelmezett volt és betartotta a kért utasításokat, amelynek köszönhetően 14 hónap alatt jelentős javulást értünk el, szinte teljes mértékben eltűnt a korábbi seb.

Ahogyan a képen is látszik gondos, megfelelő sebkezelésnek, valamint a rendszeres kompressziós kötésnek köszönhetően a jobb lábszár nagy kiterjedésű, körkörös fekélyéből a kezelés végére már csak fél mutatóujjnyi felszínes lapos kis hámhiány maradt, a többi helyen jól behámosodott, begyógyult a felület.

A gyógyult sebek

A gyógyult sebek

Bízunk benne, hogy ezen képeket látva többen is úgy érzik majd, hogy hosszú betegség után is van esély gyógyulásra, így mindenkit arra bíztatunk, hogy ne halogassák a szakorvosi ellátást, probléma esetén minél előbb forduljanak szakorvoshoz!