Látható gyógyulás a gondos sebkezelés hatásáraA lábszárfekélyről már több esetben írtunk Önöknek, hiszen napjainkban az egyik leggyakoribb probléma, amellyel felkeresik szakrendelésünket. Jelen blogbejegyzésünkben egy 61 éves hölgy páciensünk sebkezelésének gyógyulását mutatjuk be Önöknek.

Anamnézis

Hölgy páciensünknél hosszú idő óta állt fenn lábszárfekély. Több orvosnál is járt, néhányan már az amputációt javasolták számára, azonban egy érsebész javaslatára felkereste a VP-Med Egészségcentrum és Oktatási Központot, hogy sebét szakszerűen ellássuk.

A sebek, amellyel a páciens felkereste szakrendelésünket

A sebek, amellyel a páciens felkereste szakrendelésünket

A gyógyulás lépései

Az első vizit alkalmával láttuk, hogy az egyik lábszáron körkörösen több mint 5-6 tenyérnyi nagyságban, szabálytalan alakú erősen lepedékes, szennyezett, bűzös, fertőzött lábszárfekélye volt a páciensnek.

Emellett a másik oldalon egy kb. tenyérnyi nagyságú, 1 cm mélységű szövethiány is megfigyelhető volt a hölgy lábán, amely szintén erősen bűzös lepedékkel fedett volt. A sebszélek mindenütt felmaceráltak, felhánytak voltak, a sebkörnyéke pedig nagyon vörös, gyulladt, ödémás.

Habár a leírás és a képek is elrettentőek, fontos megjegyeznünk, hogy ezek egy részéről nem páciensünk tehet, hanem a korábbi – nem túl szakszerű – ellátás.

A konzultáció során részletesen elmagyaráztuk páciensünknek, hogyan kötözze a sebét, a megfelelő sebfertőtlenítéstől a kötszerváltásig és a helyes kompressziós terápiáig.

a gyógyulás folyamata képekben a gyógyulás folyamata képekben a gyógyulás folyamata képekben

Íme a gyógyulás folyamata képekben

Mivel a sebek már hosszú ideje fennálltak, a gyógyulási folyamat is hosszú volt, páciensünk azonban fegyelmezett volt és betartotta a kért utasításokat, amelynek köszönhetően 14 hónap alatt jelentős javulást értünk el, szinte teljes mértékben eltűnt a korábbi seb.

Ahogyan a képen is látszik gondos, megfelelő sebkezelésnek, valamint a rendszeres kompressziós kötésnek köszönhetően a jobb lábszár nagy kiterjedésű, körkörös fekélyéből a kezelés végére már csak fél mutatóujjnyi felszínes lapos kis hámhiány maradt, a többi helyen jól behámosodott, begyógyult a felület.

A gyógyult sebek

A gyógyult sebek

Bízunk benne, hogy ezen képeket látva többen is úgy érzik majd, hogy hosszú betegség után is van esély gyógyulásra, így mindenkit arra bíztatunk, hogy ne halogassák a szakorvosi ellátást, probléma esetén minél előbb forduljanak szakorvoshoz!

Gyakran ismételt kérdések
további kérdések
Mi a visszérbetegség?
A visszérbetegség a felületes vénás rendszer megbetegedése. A visszereken, más néven a vénákon áramlik vissza a végtagokból a vér a szív felé. Ezt a gravitációval ellentétes irányú áramlást a vénák falában lévő zárószelepként működő billentyűzet és az izomműködés pumpafunkciója biztosítja. Amennyiben különböző okok miatt nem zár jól a billentyűzet, a keringő vér a vénákból nem tud a szív felé teljesen kiürülni, a végtag megduzzad és feszülő érzés jelentkezik. A véráramlás lelassulásának következménye a felületes vénák falának kitágulása és egy önmagát súlyosbító körfolyamat beindulása. A kezeletlen visszérbetegség súlyos szövődmények kialakulásához vezethet.
Mennyibe kerül?
Ide kattintva tájékozódhat diagnosztikai vizsgálataink, lézeres, rádiófrekvenciás, valamint egyéb terápiás kezeléseink árairól is. A személyre szabott kezelés kiválasztását minden esetben alapos vizsgálat előzi meg.
Mikor szükséges a visszérműtét?
Fekélyt megelőző állapotokban kétség kívül egészségügyi kockázatot jelent a visszeresség. Egyéb helyzetekben, a láb nehezedése, dagadása, görcsei illetve esztétikai okokból javasolt a műtét.
Mennyi ideig kell műtét után kompressziós harisnyát viselni?
Erre nincs egyértelmű adat, bizonyos vizsgálatok szerint csak 2-3 napig, általában 1-2 hétig javasolják a műtét utáni kompressziót. Az első 1-2 napban valóban fontos a megfelelő nyomás, amely a mélyvénákban az áramlást növelik, az esetleg elszakított visszér oldalágak vérzését, így a kialakuló bőr alatti vérömleny nagyságát csökkentik. Néhány nap után nem kell viselni a harisnyát éjszakára, hacsak egyéb állapot ezt nem indokolja. A napközbeni kompressziót érdemes fokozatosan csökkenteni (este egyre korábban levenni), ha nincs panasz, pár nap alatt elhagyható.
Mit kerüljünk visszeresség esetén?
Mindenképpen kerülje a meleg vizes fürdőt, a szaunázást és a napozást, mivel a hő miatt felerősödhetnek a panaszai!
Hogyan lehet kezelni az apró seprűvénákat?
A kapilláris tágulatok és visszerek kezelésének nagyon hatékony módszere a szkleroterápia (érelzárás), melyet egyaránt alkalmazhatunk a csak kozmetikai zavart okozó kis vénáknál, az úgynevezett seprűvénáknál és a vénás keringést már megterhelő nagyobb visszértágulatok kezelésére is.
Mire kell ügyelni a lézeres és rádiófrekvenciás visszérműtét után?

A visszérműtét után közvetlenül beteg felkelhet, majd sebészi ellenőrzés után kísérőjével otthonába távozhat. Trombózis megelőzésére 5 napig véralvadás-gátló injekciós kezelés javasolt. Otthonában szabadon mozoghat, 1-2 nap után zuhanyozhat, II. fokozatú kompressziós harisnya viselése 2 napig éjjel-nappal, majd még 2-3 hétig napközben javasolt. A műtét után 1-2 nappal ismét dolgozhat, azonban a tartós eredmény érdekében egy hétig nehéz fizikai munkát ne végezzen, ne sportoljon!

Milyen vizsgálatok lesznek lézeres és rádiófrekvenciás műtét előtt?

A műtét alapvető feltétele az ép mélyvénás keringés, igazolásához duplex ultrahang vizsgálat szükséges. Továbbá EKG vizsgálat történik, ellenőrizzük a laboratóriumi paramétereket, illetve mellkasröntgen felvétel készül. Az aneszteziológiai kockázat felmérés is része az előzetes ambuláns vizsgálatnak.