Érsebészet, lézeres és rádiófrekvenciás visszérkezelés – VP-Med Kft.

  Dr. Szűcs István

   

  A világ számos országában és Magyarországon is nő azon betegségek száma ahol a szövődmények elkerülése céljából szükség van folyamatosan vagy időlegesen valamilyen véralvadásgátló szer alkalmazására.

  A kórképek között a leggyakrabban előforduló szív és érrendszeri betegségek szinte valamennyi formájában szükség van valamilyen véralvadásgátlóra, de lezajlott mélyvénás trombózisok, tüdő embólia után is gyakran életre szólóan kell ezeket a terápiába beiktatni, és még számos más betegségben is szükség van ezekre a kezelésekre.
  Így a különböző okokból műtétre kerülő betegek között egyre nagyobb arányban fordul elő a véralvadásgátló szereket alkalmazók. Ilyen betegeknél a műtéti metszésből, preparálásból eredendő vérzéses szövődmények kialakulása lényegesen nagyobb kockázatot jelent, mint a véralvadásgátlót nem alkalmazó betegeknél. Gyakoribb a seb bevérzése, sebben kialakult vérömleny, amely esetenként újabb műtéti beavatkozást von maga után, illetve a vérömlenyek felülfertőződése miatt nagyobb a sebfertőzés kockázata is.
  Ugyanakkor a véralvadásgátlást a műtét körüli időszakban teljesen felfüggeszteni nem szabad, mert akkor az alapbetegség vérrögösödéssel járó szövődményei alakulhatnak ki.

  A visszérbetegség Magyarországon is népbetegség mely többek között nehézláb érzést, lábdagadást okoz, súlyos esetben lábszár fekélyhez is vezethet, amely már jelentős életminőség rosszabbodást vonhat maga után. Mindezek az állapotok túlnyomó részt műtéti beavatkozással jó eredménnyel kezelhetők.
  Manapság a visszérműtétre kerülő betegek között is egyre jobban nő a véralvadásgátlásban részesülők aránya.
  A műtéteknek két fő típusát különböztethetjük meg:

  Egyik formája a hagyományos műtét, másik típusa az ún. modern visszérműtétek.

  A két forma között mind kivitelezésében mind a szövődmények lehetőségében jelentős különbség van, ami különösen nagy kockázatú betegek, így például a véralvadásgátlókat alkalmazók tekintetében lényeges szempont.
  A hagyományos visszér műtétek során, ahol számos műtéti metszésből történik a vénák eltávolítása a véralvadás gátlás alatt álló betegek esetén a műtéti sebben kialakult bevérzések, vérömlenyek gyakoribb előfordulása várható. Mindez elhúzódó gyógyulást, tartós fájdalmat illetve esetenként sebfertőzést okozhat.

  A modern visszér műtétek (lézeres/radiofrekvenciás/mechanokémiai/ragasztásos) olyan műtétek melyek helyi érzéstelenítésben, egy vagy mindössze néhány tűszúrásból ,műtéti metszések, sebzések nélkül elvégezhetők. Ebből adódik, hogy a modern visszérműtétek a minimális szöveti traumatizáció révén kiküszöbölik a nagyobb vérzések lehetőségét. Ennek köszönhetően gyorsabb a gyógyulás, kevesebb a fájdalom és a sebfertőzés lehetősége is csak a tűszúrások helyére lokalizálódik aminek előfordulása elhanyagolható.

  Mivel a modern visszérműtétek minimális szöveti traumatizációval, vérzésveszéllyel járnak a műtétek a véralvadásgátlók változatlan alkalmazása mellett is biztonsággal elvégezhetők, nincs szükség a műtét idejére hatásuk felfüggesztésére vagy módosítására. Ennek köszönhetően ezek a beavatkozások az amúgy nagy kockázatú betegek számára is csak minimális megterhelést és szövődmény veszélyt jelentenek.  Végeredményben a modern visszér műtétek a nagy kockázatú betegeknek lehetővé teszik az életminőségük javulását, minimális kockázat vállalása mellett.