Dr. Garbaisz Dávid

Mivel fordulhat hozzá?

Alsó végtagi érszűkület kivizsgálása, kezelése. Érszűkület szűrése, Doppler-vizsgálat. Hasi értágulat (aorta aneurizma) véleményezése, kezelése. Nyaki érszűkület kivizsgálása, kezelése. Visszeresség kivizsgálása, kezelése. Alsó végtagi hajszálértágulat, seprűvénák injekciós scleroterápiás kezelése. Érbetegségek érsebészeti véleményezése, vizsgálati lelet értelmezése. Érbetegségekkel kapcsolatos rizikófelmérés, életmódtanácsadás.

Szakmai tapasztalat

  • 2011 – 2014 Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinika – kísérletes sebészeti kutatások
  • 2014 – Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, Érsebészeti és Endovaszkuláris Tanszék orvosa
  • 2021 – Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, Érsebészeti és Endovaszkuláris Tanszék, egyetemi tanársegéd

Tanulmányok

  • 2005 – 2007 Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar
  • 2007 – 2011 Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar
  • 2011: általános orvosdoktori diploma (191/2011)
  • 2011-2014 Semmelweis Egyetem Doktori Iskola, Klinikai Orvostudományok Tudományági Doktori Iskola, Klinikai és kísérletes angiológiai kutatások
  • 2015: Ph.D. fokozat
  • 2014-2021 érsebészet központi gyakornok a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Érsebészeti és Endovaszkuláris Tanszékén
  • 2021: érsebészet szakvizsga

Bemutatkozás

„Tudomány és érsebészet – mindennek, amit csinálok, legyen tudományos alapja”

Dr. Garbaisz Dávid PhD. érsebész szakorvos, egyetemi tanársegéd, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, Érsebészeti és Endovaszkuláris Tanszék orvosa.

Ahogy mondja: a gyógyítás belé volt kódolva, gyerekként is a fehér köpeny, a kémcsövek és az orvosi eszközök fanatikusa volt. Folyamatosan kísérleteket végzett, próbált „mindent” meggyógyítani. Az egyetemen is korán csatlakozott a tudományos diákköri munkához, így kapcsolódott be az I. sz. Sebészeti Klinikán az érsebészeti kutatásokba. Dr. Szijártó Attila mentoráltjaként igazi tudományos iskolában nevelkedett, mert ő is mindent tudományos alapokra akart helyezni. Az egyetem elvégzését követően itt is maradt három évig Ph.D. hallgatóként, majd a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Érsebészeti és Endovaszkuláris Tanszékén folytatta, ahol ma is dolgozik. Artériás, vénás, hasi főverőér, nyaki érproblémákat, akut eseteket kezel és mellette kutatómunkát is végez. Ez ma is a mindennapi munkájának a része. Jelenleg az úgynevezett homograft, vagyis transzplantációból származó véna, vagy artéria beültetésének vizsgálatában vesz részt, amelyekkel műér beültetést tudnak kiváltani és tovább bővíthetik a klinikán 1997 óta működő ér- és szívsebészeti homograft bankjának felhasználását a gyógyításban. Ő abban hisz, hogy ugyan érsebész, de érezni kell, hogy a betegnek mikor van szüksége érműtétre. A jól időzített és megfelelően felállított műtéti indikáció kulcstényező az érbetegségek érsebészeti gyógyításában. A gyógyítás mellett a sport a másik szenvedélye. Saját maga is rendszeresen, napi szinten sportol, illetve sportedzői, személyi edzői végzettséggel segíti a testmozgás és az egészséges életmód népszerűsítését. A testmozgás és az életmódváltás a megelőzés, vagy a már meglévő betegség ’karbantartásának’ egyik legfontosabb eszköze, mely különösen igaz az olyan népbetegségek esetén, mint az érbetegségek. Orvosként nap mint nap látja, hogy mennyi akár súlyos állapot is elkerülhető lenne ezzel a szemlélettel, de küldetése az is, hogy segítse a már kialakult betegség mellett a megfelelő mozgásformát, terhelést megtalálni, amelyet biztonsággal végezhetnek a szív-és érrendszeri betegek is.

Gyakran ismételt kérdések
további kérdések
Szeretnék visszérműtétet, de még előbb tervezünk gyereket
Inkább a terhesség előtt, érdemes elvégezni a műtétet, mert a terhesség alatt tovább romlik az állapot, kialakulhat trombózis a hormonális és mechanikai hatások miatt.
Milyen vizsgálatok lesznek lézeres és rádiófrekvenciás műtét előtt?

A műtét alapvető feltétele az ép mélyvénás keringés, igazolásához duplex ultrahang vizsgálat szükséges. Továbbá EKG vizsgálat történik, ellenőrizzük a laboratóriumi paramétereket, illetve mellkasröntgen felvétel készül. Az aneszteziológiai kockázat felmérés is része az előzetes ambuláns vizsgálatnak.

Maradandó-e a kezelés?
Az utóbbi évtizedekben rengeteget fejlődött az orvostechnika. Ennek köszönhetően kezeléseink eredménye hosszú távon nem különbözik a hagyományos műtéti eredményektől, ráadásul modern eszközeinkkel lényegesen kisebb a műtéti megterhelés és a kockázat!
Nem fog hiányozni az a visszér, amit eltávolítanak?
A válasz határozott “NEM”! Fontos tudni, hogy a tág, kanyargós visszerekben nincs megfelelő keringés, azaz ezek a károsodott visszerek nem tudják a szív felé szállítani a vért. Ezen felül, normálisan is a vénás keringés döntő többsége a mélyvénákban szállítódik, az egészséges visszér (pl. szív-, vagy érműtétnél) eltávolítása sem jár semmilyen tünettel.
Hogyan tudok bejelentkezni?
A VP-Med Egészségcentrumba telefonon, emailen vagy online is be tud jelentkezni. Az online bejelentkezéshez kattintson ide.  Telefonszámunk: 36 30 963 1363 Email címünk: info@vpmed.hu Forduljon hozzánk bizalommal!
Hogyan készüljek fel a visszérműtétre?
A műtéti terület sterilitásának biztosítására fontos az operálandó végtag szőrtelenítése, melynek legalkalmasabb időpontja a műtétet megelőző nap. A műtéti fertőzések elkerülése érdekében a műtét alatt ne viseljen alsóneműt, lehetőleg vegyen le minden ékszert, távolítsa el testékszereit. Javasolt a körömlakk lemosása is, a ragasztott műköröm eltávolítása nem szükséges. A műtéteket éhgyomri állapotban végzik. A reggel szokásos gyógyszereit – előzetes egyeztetés szerint – vegye be, ha a műtétre esetleg délután kerül sorra, könnyű reggeli  fogyasztható, majd egészen a műtét időpontjáig bőségesen fogyasszon folyadékot. Tartós véralvadásgátló gyógyszerek szedésének felfüggesztése nem szükséges.
Mi az a doppler vizsgálat és mikor van rá szükség?
Ez a speciális ultrahangvizsgálat az érelmeszesedés diagnosztikájában alkalmazott vizsgálat. Alkalmas a vér áramlási irányának meghatározására, segít az érszűkületek és a trombózis diagnosztizálásában, az érszűkület mértékének meghatározásában. Visszérbetegség esetén az ultrahang vizsgálat ad pontos képet a tágult erekről, a Doppler önmagában nem elég!
Műtét után nagy vérömleny alakult ki a combon vagy a lábszáron – vissza kell menni az orvoshoz?
Alapvetően természetes, ha a műtét után pár nappal láthatóvá válik a bőrön is vérömleny, a gond csak akkor van, ha ez folyamatosan növekszik, feszül, gyulladást, lázas állapotot okoz. Ha az eset kérdéses, inkább mutassák meg olyannak, aki ért hozzá.