Érsebészet, lézeres és rádiófrekvenciás visszérkezelés – VP-Med Kft.

  Sürgős szemléletváltásra van szükség a krónikus sebek kezelésében. Szakítani kell a régi elavult kezelési sémákon és nyitni a modern nedves sebkezelési terápiák felé.

  A szemlélet megváltoztatása rögtön a seb fertőtlenítésével kezdődik. A régi, elavult, hatásában és biztonságában töredékét hozó készítményeket el kell távolítani a műszerkocsikról.

  A Mercurochrom ,  piros színű oldat elszínezi a sebalapot, sebkörnyéket,  a kezdődő sebgyulladás, fertőzés, bőrpír felismerését nehezíti, ráadásul a készítmény antimikrobiális hatékonysága sem jó. A nagyobb probléma, hogy higanyt tartalmaz, ez a mérgező szer pedig bőrön át felszívódhat.

  Solutio Trichlororata főként gombás bőrfertőzésekre használatos helyi ecsetelő. Hatásosságával, biztonságosságával kapcsolatban nem található megbízható irodalom. Ősrégi szer, de mivel ma már vannak bizonyítottan hatásos, biztonságos gombaellenes szerek és a sebkezeléshez nem tartozik, nem javasoljuk ennek a készítménynek a használatát.

  A Hidrogén-peroxid gyenge sav, erélyes oxidálószer, esetenként redukáló szer. 3%-os oldatát a krónikussá vált sebek kezelésében sokszor alkalmazzák, mert olyan „szépen kipezsegteti” a sebet. Ez az anaerob tályogok esetén, gázgangréna, mély tasakos, üreges, erősen fertőzött, lepedékes, bűzös sebek esetén még régebben indokoltnak tűnt, akkor is, ha utána fiziológiás sóoldattal ki kellett a sebüreget öblíteni, ami sajnos sokszor idő, energia vagy anyag hiányában elmaradt. Szövetroncsoló, sejtölő, kiszárítja a sebalapot és csípő kellemetlen érzés a betegnek. De ma, amikor korszerű, nem citotoxikus sebfertőtlenítők állnak rendelkezésre, semmiképpen nem javasolt.  Szövetroncsoló, sejtölő, kiszárítja a sebalapot és csípő kellemetlen érzés a betegnek. Semmiképpen nem javasolt a modern nedves sebkezelésben!

  A Neomagnol „uszodaszagú” klóros fertőtlenítőszer ugyanis a bőrt károsíthatják, irritációt és bőrgyulladást okozhatnak – tehát egyik sem igazán modern és jó szer.

  A Betadine oldat,  kiváló sebfertőtlenítő, de az elsődlegesen gyógyuló kisebb banális sérülésekre vagy operáció előtt – után alkalmazandó .  A modern nedves sebkezelésben alkalmazott kötszerekkel sokszor inkompatibilis. Elsősorban az ezüst tartalmú kötszerekkel, (Atrauman Ag) de a Calcium-Alginat (Sorbalgon) –tal is.

  Az Octenisept újabb, több komponensű, jódmentes szer, baktériumok, vírusok és gombák ellen is hat. Színtelen, nem csíp, a nemzetközi szakirodalom is ajánlja használatát. A modern nedves sebkezelésben kifejezetten ajánljuk, nincs kedvezőtlen reakció az itt használatos „intelligens” kötszerekkel. Bőr és szövetbarát.

  A Prontosan seböblítő oldat Polyhexanidot is tartalmaz, ami a seben létrejött biofilm eltávolítására is alkalmas. Transzparens, nem csíp, nem citotoxikus. Használható akut és krónikus sebek öblítésére, hidratálására és fertőtlenítésre.

  4 eset bemutatásával mutatjuk be a modern nedves sebkezelés sikerességét és a sebkezelésében is érvényes holisztikus szemlélet fontosságát. Mind a vénás, mind az artériás eredetű keringési problémából eredő lábszárfekély kezelése minden vizit alkalmával eszközös feltisztítást, alapos fertőtlenítést igényel, majd a sebgyógyulás fázisának megfelelő, állandó hőmérsékletet és nedves ideális sebklímát teremtő és biztosító modern nedves kötszert.

  A vénás keringési elégtelenség és visszértágulat talaján kifejlődött ulcus cruris esetén a kompressziós terápia oki terápiának számit és ennek hiányában a fekély begyógyulására nincs esély.

  Mit üzen nekünk a krónikus seb? Mit lehet elérni hosszú, kitartó, konzekvens és türelmes munkával? Hogyan lehet 10-15 éve fennálló nyitott lábszárfekélyeket sikeresen meggyógyítani? Ezekre a kérdésekre ad választ a krónikus sebkezelő 25 éves külföldi és hazai tapasztalatával. Hasznos és gyakorlati tanácsokkal szeretnénk segíteni a kollégák mindennapi munkáját.

  KOZMA-JUNG ANDREA

  krónikus sebkezelő specialista