Érsebészet, lézeres és rádiófrekvenciás visszérkezelés – VP-Med Kft.

Magyarországon a visszeresség kifejezetten gyakori és elsősorban nőket érintő probléma, de férfiaknál is kialakulhat. Az azonban tény, hogy tízből nyolc nőt is érinthet kisebb-nagyobb mértékben.

A visszérbetegség elsődleges és másodlagos formája

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a visszérbetegség elsődleges formájának megjelenése elsősorban genetikai okokra (öröklött vénabillentyű-rendellenességre vagy kötőszöveti gyengeségre) vezethető vissza.

Ez azt jelenti, hogy rendkívüli módon megnő a visszeres problémák kialakulásának esélye azoknál, akiknek a családjában már korábban is diagnosztizálták ezt az elváltozást. 

Viszonylag kevésbé ismert, mert ritkábban fordul elő a visszeresség másodlagos formája. A másodlagos forma kiváltó oka a mélyvénás trombózis. Érdemes tudni, hogy a visszeresség elsődleges és másodlagos formája megjelenésében nem feltétlenül különbözik.

A visszeresség kialakulásának életmódbeli okai

A visszeresség kialakulásának leggyakoribb okai között első helyen kell megemlíteni a mozgásszegény, sok üléssel járó életmódot, ami épp annyira negatívan befolyásolja a vénás keringést, mint az álló helyzetben töltött hosszú órák.

Aki nem figyel oda magára és rendszeres testmozgással nem tartja edzetten az izmait, ellenben sokat ül vagy áll, számíthat arra, hogy hamarosan megjelennek nála a visszérbetegség tünetei, illetve a már meglévő tünetek rohamosan súlyosbodni kezdenek.

Az öröklött vénabillentyű-elégtelenség és kötőszöveti gyengeség együttesen olyan csapdához vezethetnek, amelyből szakszerű beavatkozás nélkül nincs kiút.

A visszér kialakulására való hajlamot tovább fokozza:

  • a mozgásszegény életmóddal gyakran együtt járó túlsúly
  • a különböző szív- és érrendszert érintő betegségek
  • a cukorbetegség
  • a várandósság
  • bizonyos alsó végtagokat vagy a hasüreget érintő műtétek
  • és a csontrendszert érintő betegségek

A terhesség és a visszeresség

A terhes nők közel fele érintett ebben az elváltozásban. A jó hír az, hogy az esetek többségében a szülés után kitágult erek normalizálódnak. Azonban, ha a kismama már a terhesség előtt is visszérproblémákkal küzdött, nem számíthat javulásra, ezért a szülés előtt mindenképpen ajánlott elvégeztetni a megfelelő visszérműtétet, ezzel is biztosabb jövőt nyújtani a kismamának és a gyermekének egyaránt.

Akár várandós, akár nem, ha a visszeresség rányomja a bélyegét a mindennapjaira, és el szeretné kerülni a súlyosabb szövődményeket, ne habozzon, szabaduljon meg minél előbb a visszér okozta problémáitól!