Angiológia: az érhálózat egészségének tudománya

Angiológia: az érhálózat egészségének tudománya

Az angiológia, azaz értan az érrendszer, illetve a keringési rendszer betegségeivel foglalkozik. Az angiológusok belgyógyászként foglalkoznak a szív, illetve az idegrendszeri keringés problémáival is, de ez utóbbiak inkább a kardiológusok és a neurológusok feladatkörébe tartoznak.

Az angiológia az érhálózat egyéb területeire fókuszál

Az angiológia szakterülete az artériák, a vénák és a nyirokerek betegségeire terjed ki. Tipikusan ide tartozó problémák:

  • a visszeresség
  • a trombózis, illetve a mélyvénás trombózis
  • az ödémásodás, a nyiroködéma, avagy a lymphoedema
  • vagy akár az érszűkület és számos más, elsősorban a végtagokat érintő tünetek is.

A keringési rendszer valójában háromszereplős

A testünk összes szervét és szövetét a szívünk felől áramló oxigéndús vér táplálja, a kiterjedt érhálózatunkon keresztül.

Az elhasznált, szén-dioxidban dús vér visszaáramlása pedig csak az ép vénás keringési rendszeren keresztül valósulhat meg maradéktalanul. A vénás keringési rendszer problémáiról egy korábbi cikkünkben bővebben is olvashat.

Az artériás és a vénás, azaz a vért szállító keringési hálózaton kívül a testünk másik, közel azonos kiterjedésű szállítórendszere, a nyirokrendszer is részt vesz a keringési láncolat körforgásában.

A nyirokrendszer bár teljes mértékben független a vérrendszertől, végső kivezető törzsei a vénákba torkollanak, ami azt jelenti, hogy a nyirokrendszerben áramló nyirokfolyadék egy bizonyos ponton a véráramhoz keveredik.

Feladata, hogy segítse a vénás keringést a szövetközi folyadék elvezetésében, valamint a benne található nyirokcsomók segítségével részt vegyen az egész szervezet védekezőrendszerének folyamatában.

Ezekben az esetekben segít az angiológia

Ha az érhálózat vénás vagy nyirokerei valamilyen oknál fogva rendellenesen kezdenek működni, nem látják el a feladataikat, az előbb vagy utóbb egyéb szerveink és testrészeink megbetegedéséhez vezet. Ezért rendkívül fontos, hogy ha bármilyen szokatlan tünetet tapasztal (pl. folyadék-visszatartás, lábdagadás, lymphoedema, lábszárfekély stb.), mielőbb keressen fel egy angiológus szakorvost!

Még jobb, ha inkább megelőzi a problémát, hiszen ezek a betegségek akár még a korai stádiumban is felfedezhetőek, amikor még a fenti tünetek nem jelentkeznek. Így tehát a rendszeres szűrővizsgálatok létjogosultsága vitathatatlan.

Ha tetszett Önnek ez a cikk és a jövőben nem szeretne lemaradni az Ön egészsége szempontjából hasznos tartalmakról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Gyakran ismételt kérdések
további kérdések
Megszüntethető a visszeresség “házilag”?
A megfelelő életmód sokat segíthet a megelőzésben, de ez nem csak az étkezésen múlik! A rendszeres mozgás, sportolás támogatja a vénás keringést, emellett a közérzeten is sokat javít. A legjobb megoldás, ha Ön is szakemberhez fordul, hogy az Ön esetében mi a megfelelő kezelési mód!
Melyek a visszérbetegség stádiumai?
Az első stádium esetén enyhe panaszok kísérik a kórképet, duplex vizsgálat szerint ép a billentyűzet, terhelésre a láb és a lábszár duzzanata, viszketés, égő érzés tapasztalható. A második stádium esetén mérsékelt panaszok jelentkeznek, látható a visszeresség, duplex ultrahang vizsgálat szerint elégtelen vénabillentyű diagnosztizálható. A harmadik stádiumban lezajlott, ismételt visszérgyulladások fordulnak elő, barnásan elszíneződött bőr szemrevételezhető a lábszáron. A negyedik stádiumban súlyos vénás keringési elégtelenség, lábszárfekély, maradandó szöveti károsodás állapota alakul ki.
Miért fontos a helyes étrend?
A visszerek kialakulásában számos tényező szerepet játszhat. A genetikai faktorok mellett nagy szerepe van az elhízásnak, valamint a túlsúlynak, ami ellen szerencsére sokat lehet tenni a a kiegyensúlyozott étrenddel. A VP-Med Egészségcentrumnál életmód tanácsokkal is hozzájárulunk pácienseink egészségéhez.
Okoz-e égési sérülést a lézer?
A Dr. Szabó Attila által alkalmazott lézer nem okoz égési sérülést, hiszen a lézer fénye a bőr felsőbb rétegein akadálytalanul képes áthatolni, azt nem károsítja. A lézeres kezelés előnye, hogy szinte teljesen fájdalommentes, ráadásul a kezelés után pár nappal már munkába lehet állni. Többet szeretne tudni? Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Hogyan zajlik a lézeres és rádiófrekvenciás visszérműtét?
A visszérműtét előtt a láthatóan kitágult vénákat speciális tollal kijelöljük. Első lépésként ultrahang ellenőrzés mellett vezetőkatétert helyezünk a kezelendő fő vénatörzsbe, ennek végét a közvetlenül a mélyvénás rendszerbe történő beömlésig vezetjük fel, ezt követi a helyi érzéstelenítés. Lézeres műtét során a vezetőkatéteren visszük a kezelés helyére a lézerszálat, majd folyamatos ultrahang kontroll mellett a szálat és a katétert együtt lassan visszahúzzuk az érben, miközben a lézerenergia a szál végének közvetlen környezetében a vért felmelegíti. A hő hatására a vér koagulálódik és az energia az érfalra is áttevődik, annak fehérjéi kicsapódnak, az érfal összezsugorodik, elzáródik. Rádiófrekvenciás (RF) visszérműtét során rövid vezetőkatéteren át visszük a kezelés helyére a rádiófrekvenciás ( RF) katétert, majd folyamatos ultrahang kontroll mellett azt lassan visszahúzzuk az érben, miközben a rádiófrekvenciás energia az érfalat felmelegíti. A hő hatására az érfal fehérjéi kicsapódnak, az összezsugorodik, elzáródik. A kezelés folyamata az ultrahang képen jól ellenőrizhető. A fő vénatörzs kezelése után a további oldalágakat érzéstelenítés után külön szúrásokból kezeljük, elzárjuk. A kezelés eredménye páciensenként eltérő lehet.
Mi az oka a visszeresség kialakulásának?
Kialakulása egyrészt örökletes, tehát a nagyszülők fontos szerepet játszhatnak benne! Az oka, hogy az erekben lévő billentyűk nem zárnak tökéletesen, így visszaáramlik a vér, amelytől az érfal kitágul, és a benne lévő vér pangásához vezet. Az örökletességen túl a mozgáshiány és a túlsúly is hozzájárulhatnak a kialakulásához. A panaszokkal érdemes minél gyorsabban szakemberhez fordulni!
Mi történik, ha nem kerül sor a beavatkozásra?
A visszérműtét elmaradása esetén várható a panaszok fokozódása, krónikus vénás elégtelenség, lábszárfekély kialakulása, az ilyen szövődményes esetek műtétje jelentősen nagyobb kockázattal jár. A mechano-kémiai ablációs műtétnek abszolút indikációja nincs, csak a kockázat-haszon arány mérlegelése után végezzük el a műtétet. A kozmetikai eredmény néhány héttel a beavatkozás elvégzése után már jól látható.
Hogyan tudok bejelentkezni?
A VP-Med Egészségcentrumba telefonon, emailen vagy online is be tud jelentkezni. Az online bejelentkezéshez kattintson ide.  Telefonszámunk: 36 30 963 1363 Email címünk: info@vpmed.hu Forduljon hozzánk bizalommal!